Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Възражда ли се руската микроелектроника?

Към края на месец ноември в руски сайтове се промъкна интересна новина. Зеленоградският завод "Ангстрем" закупувал оборудването на завода на АМD в Дрезден. Новината е сериозна, тъй като АМD е вторият в света производител на процесори за персонални компютри. В заводите му в Дрезден се произвеждат процесори по т.нар. 0.13-микронна технология и то по около 12 милиона годишно. По тази технология се произвеждат аналози на Интелския пентиум 4 с честота до 3 гигахерца. Технологията вече се счита поостаряла, тъй като Интел мина на 0.065 микронна технология. Но все пак, чрез тази покупка Русия вече изостава само с 2 години от водещия в света.
Това е втората голяма покупка на Русия в областта на полупроводниците. Наскоро руските заводи "Микрон" закупиха от френската ST Microelectronics технология за производство на микросхеми с топологии 0.18 микрона. А тази технология се използва и от ред други водещи западни компании. "Микрон" е част от руската корпорация "Ситроникс", която пък е IT-поделение на АФК "Система". Същата "Система", която поиска да закупи дял и от Дойче телеком. "Система" е собственост на единствения руски ненефтен олигарх Евтушенко. На гражданския пазар на Русия "Микрон" е известна със сим-картите си, чиповете за идентификация, специализираните банкови карти и др.
Но по-важното е друго. "Микрон" и преди произвеждаше и произвежда електроника за управление на най-новите руски стратегически ракети "Топол-М" и "Булава". Също така от тази компания се произвеждат и електронните микросхеми за изтребителите "Су" и "Миг", както и управлението на зенитно-ракетните комплекси С-300 и С-400. Преди това пак от "Микрон" бяха проектирани и произведени системите на международната космическа станция, совалката "Буран" и корабите "Союз".
Освен "Микрон" и "Ангстрем" набират сили и заводите "Фрунзе". Там малайзийската корпорация Kedah Wafer Emas вече произвежда микросхеми. А до края на 2009г. се планира построяването от същата корпорация на завод в Нижни Новгород на стойност 1.3 млрд щ.д. Планират се производства на база 0.11-0.13 микронни топологии, като се обещава постепенно овладяване и на 0.065 микронната технология.
Съгласно приетата от руското правителство стратегия за развитие на микроелектрониката, руската електронна продукция до 2011г. трябва да достигне 2.5. млрд. щ.д. А за постигане на тази цел се предвиждат инвестиции в размер на 23 млрд рубли (почти 1 млрд. щ.дщ). Предвижда се и създаването на нови 30 до 50 центъра за развойна дейност и дизайн.
И тъй като конкуренцията в света на микроелектрониката е голяма, е любопитно накъде смятат (освен за военните) да се насочват руските производители на микрочипове.
Първата голяма област са средства за радиочестотна идентификация (RF ID). За незапознатите това са електронните паспорти, марки на стоки, пропускни системи и други.
Друга област, в която смятат руснаците да се наместват по световните пазари са системите за координатно-времево обезпечение. У нас такива системи се наричат по името на американската GPS. Въпреки, че отдавна съществува и руската ГЛОНАСС, а се строи и общоевропейската Галилео. (Говори се, че и Китай си строя своя, независима система от наземно оборудване и спътници). В момента ГЛОНАСС не в пълен състав на спътниците си, no руското правителство смята през 2007г да я възстанови и даже разшири. Първите два нови спътника на ГЛОНАСС бяха вече изведени на орбита (Явно в момента сме свидетели на бясна надпревара между Русия, ЕС и Китай в тази област). По-интересно е, че съгласно заповед № 0610 от 6 април 2006 г. на Фрадков, е изготвен списък от 37 държави, на които само се предвижда да се продават устройства за ползване на ГЛОНАСС.
Третата област, в която руснаците смятат да се появяват на световните пазари е цифровата телевизия. За целта Русия взе решение да въведе на своя територия европейският стандарт за цифрова телевизия DVB. "Ситроникс" вече започна производство на руски цветни телевизори на течни кристали (TFT).
Друга област за прилагане на продукцията на руските заводи за полупроводници се очаква да са различните системи за връзка, IP-телефония, оборудване на "последната миля" (клиентско оборудване от типа на модеми, рутери и т.н.). Вече е подписан и алианс с Cisco за съвнестна работа по оборудване на Интернет.
За бързината, с която се провеждат описаните мероприятия трябва да говори фактът, че само на 11 септември т.г. на заседание на ВПК на Русия е било взето решение за развитие на електронната им компонентна база. А в октомври програмата, за която говорих вече е била осигурена с финансиране. Въпреки опитите за несъгласие на тяхното Министерство на финансите.
Впечатляващо е и отношението към кадрите. Може би има от какво да се поучат постоянно оплакващите се БСК и БАИТ. Вместо едните постоянно да говорят за лисабонска стратегияи, а другите все да не могат да се разберат за поредният конкурс на Николай Василев.
Вижте сайтовете на фирмите-основателки на БАИТ. В малко от тях има изобщо раздел "Кариера". И се търсят по един-двама търговци и техници. И никаква стипендия или награда за оригинален проект. Една стипендия на БАИТ за 1500 лева! Добре, че Фадата поизмива срама с 4 стипендии за догодина - две по 9000 долара и две за по 6000.
Докато при руснаците, освен множеството стипендии, в сайтовете им има и постоянно отворени конкурси за насърчаване на идеите (нещо като едновремешното ТНТМ). И без да плачат за пари на държавата. Фирмата си решава колко и какви проекти да иска и как да ги плаща. Има и условия за грантово финансиране на научни и други колективи. Има и финансиране на докторантски работи. Все частно. А за специалисти? Да, търсят. Даже имат отделен раздел за завършили МВА в САЩ и в някои от водещите университети на Западна Европа. Дали са успели вече да напазаруват чужди "глави" или процесът тепърва предстои ще разберем скоро.

-----------------------
пп

Целта на тази статия не е реклама или русофилство. Целта е да се покаже на българските политици, какво се прави, когато нещо не върви и трябва реформа.

Йордан Йорданов*
(*авторът е участвал при учредяването на БАИТ)Създадено : 13/01/2007 : 18:04
Обновено : 13/01/2007 : 18:04
Категория :
Страницата е прегледана 1777 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки