Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Как да унищожим компютърния монопол

I_love_my_blue_screen1.jpgКомпанията Майкрософт два пъти блесна из новините през изминалата седмица. Първия път когато милицията устрои обиск в редакцията на самарски вестник и отнесе куп компютри. И втори път когато тази компания заведе дело против свободния Линукс, опитвайки се да унищожи последния рубеж против диктата.
Първата новина беше раздухана като балон. А втората мина незабелязана от много "свободни" медии.
Никой не се възмути: защо трябва да плащаме данък на неизбрана от нас американска корпорация. А Майкрософт отдавна не е и корпорация. Това е многомилиардно средство за подчинение на информационното пространство на един хазяин. Ние не знаем на кой хазаяин.
Едва ли на Бил Гейтс. Но едно е сигурно. Този хазаин не седи в Кремъл. Неговото "програмно осигуряване" е пълно с "дупки в сигурността" през които във вашият компютър могат да надничат американските спецслужби. Неговата с нищо не доказана цена прави милиард потребители контабандисти и нарушители на закони. И това е нарочна уловка.
Но даже и да си купите Уиндоус, вие не ставате собственик на програмата. Вие получавате ограничени права за ползване! В новата Виста това е ясно казано. Там някакъв администратор може да ви разрешава или забранява права.
Уиндоус, кибрит и лека кола.
Да пренесем ситуацията с Уиндоус върху автомобилите. Тогава всички автомобили биха били собственост на Хенри Форд. Ще ги ползвате само по пътища одобрени от Хенри Форд. Ще превозвате товари и пътници само с разрешението на Хенри Форд. За такава диктатура не е мечтал и Макиавели. Линукс се опитва да даде на това подобаващ отговор в рамките на нормално приетите търговски закони от римско време. Но Майкрософт започна съдебна война срещу Линукс. Ако Майкрософт се окаже прав излиза, че цялото патентно законодателство до сега трябва да се променя.
Но в качеството на някаква мярка следва Майкрософт да се ликвидира на територията на суверенна Русия. Тази организация следва да бъде лишена от правна защита в Русия и нейните патенти да бъдат общодостъпни както патентите за производство на кибрит и леки коли например. Русия не може да решава за Америка. Ако американците искат да плащат - това си е тяхна работа. Но в Русия може и трябва да се приеме закон за деприватизация на всичко свързано с Майкрософт. Даже и ако цената бъде отказ от влизане в СТО. Точно както в САЩ беше приет закон за демонополизация на "Стандарт Ойл".
Депутатът Алкснис вече предложи да си разработим наша ОС. По този път вече вървят китайците. Добра идея. Но неотдавнашния ход на Майкрософт срещу Линукс показва, че това е недостатъчно радикален път. Майкрософт вече патентова какво ли не. Форд не успя да закове идеята за двигател с вътрешно горене. Но Бил Гейтс успя. Затова още преди да е готова нашата ОС е необходимо да се приеме закон, който да обезцени и да отмени всички права на Майкрософт на територията на Русия. Ако вие сте спечелили на покер с фалшиви карти сто хиляди и не са виги платили вие не можете да отидете в милицията или съда и да се жалвате. Такъв е и случаят с Майкрософт. Спечелил е срещу нас с белязани карти и трябва да бъде лишен от правна защита. Втора стъпка трябва да стане отварянето на всички кодове на Майкрософт. Ние имаме право да знаем защо става това или онова в нашите компютри. Трябва да се опрости системата на собственост и на лицензиране. Правата на човек купил диск със софтуеър трябва да са същите като на човек купил си книга. Т.е. правата на продавача след продажбата трябва да са равни на нула. Нима магазинът продал ви водка ви задължава с кой и как да си я пиете? Чудовищната схема на лицензиране от Майкрософт трябва да бъде ликвидирана в името на свободата - ваша и наша.

Шамир Израел. Наше време. Бр. 43. 21-27 май, Русия.


Създадено : 22/05/2007 : 09:09
Обновено : 22/05/2007 : 09:09
Категория :
Страницата е прегледана 1596 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки