Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Секретните мрежи на Пентагона

network_searcher.gifТайните сайтове за детска порнография, торентите с най-новите пиратски копия, закритите форуми за обсъждане на мрежовите уязвимости, схемите за пране на откраднатите от кредитни карти през Интернет пари, обществата на терористите, сайтовете за покупка на нелегални донорски органи - всичко това ми се струва детска залъгалка в сравнение с търсенето на информация за военните мрежи на САЩ и Русия.

Достатъчно е да се каже, че само в САЩ броят на тези мрежи е над 60. От тях само половината имат връзка с относително известната SIPRNET (секретна мрежа на основата на IP-маршрутизатори, предназначена за обслужване на Пентагона) и Intellink (информационната разузнавателна мрежа). Останалите са още по-затворени мрежи, за които информация няма. И даже за вече споменатите мрежи се говори "на ухо". Коректните СМИ лукаво лъжеха за "непотопяемите" военни сървъри на Пентагона, скучаещите администратори просто ровеха из някакви "невключени из Интернет мрежи", хакери си подаваха IP-адреси, на които "може да се пробваш", а някои, явно осведомени личности много бързо стигнаха до мен с въпроси как се казвам и къде могат да се срещнат с мен.

И така, какво е това "военната мрежа на САЩ", "мрежата на Пентагона", къде са разположени и как са устроени. Да се опитаме да влезем в това блато и да поразсеяме мъглата от слухове и недомлъвки. Само внимателно се дръжте за опората "информацията е предоставена от открити източници". За да не затънете.

NIPRNET (Non-secure Internet Protocol Router NETwork) е мрежа за маршрутизиране на конфиденциален IP-трафик между компютри с "правителствени" IP-адреси. Първоначално тя е трябвало да обезпечи глобалност на предаваната информация и да качи безопасността на необходимото за целта ниво. Така вместо да си строят собствена мрежа американците са решили да използват Интернет чрез NIPRNET. NIPRNET, както и MilNet (military Network) се използват за предаване на несекретна, но важна информация между "вътрешни потребители" и за осъществяване на шлюз към Интернет. По замисъл NIPRNET е аналог на секретната затворена мрежа SIPRNET и е връзката между системите с чисто военно (и бойно) предназначение и Интернет. Независимо, че тези две системи не се покриват, част от трафика на зашифрованата SIPRNET може да се предава по каналите на NIPRNET. Скоростта се колебае между 56 килобайта в секунда до 622 Мб/сек. Може би това е причината в началото на нашият век DOD (Пентагона) да признае, че за времето на активно ползване на NIPRNET от нея са "изтеглени" няколко десетки терабайта! секретна информация.

Secret Internet Protocol Router NETwork - SIPRNET - е най-голямата и важна част на DISN, Defense Information System Network (мрежата за отбранителна информация). Тя също се базира на IP-протоколи, но е напълно отделена от Интернет и ползва и отделни канали за връзка. С други думи това е военния Интернет на американската армия. В него домейните са с «.mil» и «.gov». Но за зевзеците от бранша е достатъчно да се спомене, че SIPRNET се изгражда на база продуктите на Майкрософт, започвайки с Уиндоус и завършвайки с Аутлук. За прониквания в SIPERNET няма достоверна информация, но са регистрирани няколко случая на вирусно заразяване и даже на поява на т.нар. bot-подмрежа. (Явно Майкрософт си е Майкрософт). Регистрирани са и вътрешни "хаквания". Капитан от американските ВВС, използвайки персоналния си компютър е успял да влезе в един от компютрите на американски военен кораб. Твърди се, че е можел да подава команди на въоръжението на кораба!?

INTELINK (Разузнавателната мрежа). След операцията "Пустинна буря" в 1991г. разузнавателните служби на САЩ са били поставени под непрекъсната критика от страна на военните. По същество претенциите са били, че разузнавателните данни от спътниците-шпиони са пристигали с голямо закъснение на театъра на военните действия. През 1994г. ръководството на разузнавателните служби на САЩ окончателно решава че му трябва нова система за предаване на разузнавателна информация, защото съществуващата до тогава не позволявала да се реализира "информационното превъзходство" на САЩ. Така се ражда INTELINK, системата, която обезпечава бърз достъп до важни данни за тези, на които им трябват и са оторизирани да ползват. Системата има същите принципи на изграждане и работи по същите протоколи както и Интернет. Адресите на кой да е URL изглеждат както всеки друг Интернет-адрес. Например http://www.nrad.navy.ic.gov или http://www.server.daro.ic.gov. Но няма изходи към Интернет. Ни физически ни виртуални. Естествено се ползва https и специален браузър с вградени криптографски алгоритми. Като канали за връзка се използват закрити кабелни и безпроводни линии за правителствена връзка. Терминали на тази мрежа има на много стационарни и мобилни обекти по света, вкл. и във всяко посолство на САЩ. Intelink има много важно значение за разузнаването на САЩ. За пръв път заговори за тази мрежа бившият сътрудник на АНС Фредрик Томас Мартин в книгата си «Top Secret Intranet».

Мрежата има 4 нива на достъп до разузнавателна информация спшоред степента на секретност. 1. Особено важна информация, която подготвя и разпределя само ЦРУ през специалната мрежа PolicyNet за президента и съвета за безопасност.

2. Информация, до която имат достъп сътрудниците на 16-те американски разузнавателни служби, Белия дом, Конгреса, Пентагона и още някои правителствени служби. Обща численост на имащите достъп до второ ниво е около 50 000 потребители.

3. Информация, свързана с планирането на военните операции, към която имат достъп около 265 000 потребители на SIPRNET.

4. Несекретна информация от открити източници (печат, Интернет, телевизии и радиостанции), която съставлява над 95% от цялата разузнавателна информация. Секретната информация се съхранява на около 1500 сървъри, достъпът до които става през около 100 сайта.

Можете малко да усетите специалната мрежа чрез симулатора на централния портал на Intelink на адрес http://www.topsecretnet.com/intelink/

До сега в СМИ има информация само за един случай на измъкване на информация от Intelink. 38-годишния сержант от ВВС на САЩ Брайън Ригън, работещ в отдела за космическо разузнаване е откраднал снимки от разузнавателни спътници получени по мрежата MilStar и някои документи на ЦРУ от Intelink.

NAVigation Satellite Time And Ranging (NAVSTAR) е по-известна у нас като GPS. Тя е под юрисдикцията на NASA и съответно данните текат по нейните мрежи. Системата няма нищо общо с TCP/IP, но чрез шлюзове снабдява с информация както военните мрежи, така и Интернет (например и ГугълМапс). Повечето запознати имат информация за двете (търговска и военна) честота - L1=1575,42 МHz и L2=1227,6 МHz Затова се счита, че има хакерски прониквания в тази система. Но фактите грижливо се трият от Интернет.

MILitary Strategic and TActical Relay (MILSTAR) е истинската система за предаване на данни на бойния театър. Чрез нея се управляват всички бойни единици, вкл и стратегическите ядрени оръжия. Предаването на данните става през специални спътници на геостационарна орбита по шифровани канали.

Системата има междуспътникови линии за връзка, бордова обработка и маршрутизация на сигналите и работи (вкл. и кръстосано) и в EHF, SHF и UHF честотните диапазони. Максималната скорост на предаване на данните при усреднен режим (MDR) на спътниците Milstar II е 1.544 Мбита/с. Абонатски терминали на Милстар има в авиационни, корабни, автомобилни и преносими варианти. Данните от Милстар влизат в SIPRNET и в още някои от мрежите на Пентагона. Милстар се реши, че е завършена през 2003г., но военните считат, че тази мрежа е устаряла още на етап внедряване. Затова и DOD харчат ежегодно по над 500 милиона долара за скоростен ъпгрейд. Да се хаква Милстар практически няма смисъл, защото 90% от информацията от нея веднага влиза в Intelink и SIPRNEt, които са доста по-уязвими. А пък и ако прихванете сигнал на Milstar можете без шега да предизвикате световна война.

И накрая за шумните писания из медиите за поредния хакнат сървър на Пентагона. От 2001г. всеки отдел на Пентагона е извел 70% от своите IT-отдели в закрити военни мрежи като тези, които ви описах, при това ги е разпределил асиметрично. Така че като прочетете за хакнат сървър на Пентагона най-вероятно става дума за сървър с открита или несекретна информация. За другите мрежи видяхте, че случаите на изтичане на информация са практически нищожни.


Статията е публикувана във "Война и мир"


Създадено : 07/08/2007 : 12:48
Обновено : 07/08/2007 : 12:48
Категория :
Страницата е прегледана 1554 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки