Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Kaкво и на кого каза Майкрософт?

Bgatesandpie.gifМоже би вече няма потребители, които да не знаят, че операционната система (ОС) на Майкрософт Уиндоус(тм) се обновява автоматично с различни модули и кръпки. Най-често под благовидния предлог за изправяне на открити грешки и за повишаване на сигурността срещу разни вируси и други уязвимости. Би трябвало да няма и системен администратор, който да не знае, че това автоматично обновяване може да се изключи. Т.е. на теория потребителят има право да каже не, не искам обновявания. Искам си операционната система такава, за каквато съм си дал парите (немалко за България).

Но в края на август се случи нещо интересно. Майкрософт обнови всички версии на Уиндоус ХР и Виста вкл. и тези, в чиито настройки обновяването беше изрично забранено от системните администратори. Т.е. Майкрософт не спази собствените си правила за работа със собствения си продукт. След това започнаха коментарите на случилото се из Мрежата. В крайна сметка преди броени дни Майкрософт беше принудена да се извини официално на може би милиони потребители по света. Но случаят поставя няколко сериозни въпроса:

1. Нека на всеки да му е ясно, че Майкрософт не продава нищо, а взема и то немалко пари за правото на ползване. Четете си внимателно лицензният договор за който Майкрософт няма никакво намерение да Ви пита съгласен ли сте или не с него.

2. И се оказва, че потребителят няма даже и право да решава как да се ползва от нещо, за което е платил. Ето аз също като системен администратор на отговорни машини съм забранил автоматичното обновяване. Защото съм имал проблеми с него и съм ги отстранявал след дълги дебати с Майкрософт-България и знам как обслужват те. Но Майкрософт не уважава моите настройки и демонстрира пълното незачитане на мен като потребител, който му е платил много за бедна България пари.

3. Както вече в няколко български блога беше поставен въпросът за надеждността, аз след този случай направо да си запитам Николай Василев: Той поръчвал ли е и има ли информация за надеждността и сигурността на информацията във важни за управлението на страната ни ресори, които ползват за ОС Уиндоус? Сигурен ли е, че Майкрософт не си е оставила и възможности за нерегламентирано четене и/или спиране на компютъра, така както показа, че може да обновява независимо от изричните настройки да не го прави?

Дали случаят с обновяването беше гаф или корпорацията показа заплашителен показалец да речем на Иран аз не знам. Но ми направиха впечатление последвалите сериозни (не като на Николай Василев) реакции.

Почти веднага след случая ЕС ускори процеса и набързо осъди Майкрософт на нова голяма глоба. И глобата не беше само заради там тъпият медиен възпроизводител. Глобата беше най вече за връзката на сървърните с клиентски приложения, което е наистина сериозен проблем. Но дали демонстративното незачитане на правата на потребителя не ускори съдебното решение?

Веднага реагира и Русия. Министърът на информационните технологии и комуникации на Руската федерация Леонид Рейман обяви вчера (16 септември), че Русия е заделила от бюджета 70 милиона рубли за създаване на руска ОС, която да се постави по всички училища и в държавните учреждения. Изглежда, че работите по програмното осигуряване там са напреднали, защото през 2008г. се предвижда опитно тестово инсталиране в Томска, Пермска област и Татарстан. А в 2009г. Русия трябва да е готова да не поставя Уиндоус на държавни компютри. Освен ОС се разработват и други офисни приложения.

Доколкото ми е известно и Китай работи по собствена ОС, която да замени Уиндоус. И то точно пак с цел независимост и сигурност.

Не, написаното тук не е за Николай Василев или Пламен Вачков. За тях думи като независимост и сигурност нямат значение. Но виж сериозни фирми, които имат какви фирмени тайни да си пазят би трябвало да се замислят над случилото се.


Създадено : 18/09/2007 : 21:24
Обновено : 18/09/2007 : 21:24
Категория :
Страницата е прегледана 1477 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки