Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Информационният фашизъм

Информацията става все по-важен фактор за съвременния живот. Хората винаги са обменяли информация. И още в зората на цивилизацията са мислели как бързо да предадат събощенията си на точния адресат. Думкали са с барабани, палили са огньове и са "кодирали" дима, свирили са на рогове и тръби и т.н. После измислили пощенските услуги. Първо на кон, после с влак, самолет и т.н. те са успявали винаги да предадат писмото от изпращача на получателя. После се появил телеграфа, после телефона. Информацията продължавала да се предава гарантирано от подаващата към приемащата страна. Е, можело е и някой друг да прочете съдържанието или да подслушва разговора, но за недоставяне на поща се е носела отговорност. А човечеството е разчитало, че като някой напише писмо, то писмото все ще пристигне до получателя си. Включително и по време на война, вкл. и в окопите под дъжд от куршуми.

После хората измислили Интернет. А с него дошла и електронната поща. И вече станало несигурно изпращането и приемането на писма. Поне по електронен път вече е твърде несигурно. Диалозите "ама аз ти изпратих мейл" - "ама аз не съм получил/а нищо" станаха ежедневие. Още по-лошото е, че никой и за нищо не носи отговорност. Поне така пише в повечето от т.нар. "лицензионни споразумения". Които като практика у нас почти никой не чете.

Как се стигна до този парадокс? Чрез думичката СПАМ. Т.е. нежелана поща. Само един факт като доказателство - 80% от всичкия трафик в Интернет всъщност е нежелан СПАМ. Т.е. компании като бТК полагат оптични кабели и разширяват скорости, а вие плащате за предаване на данни за тоя що духа.

По-лошото е друго. Че започна и борбата със СПАМ-а. По две направления. Юридическо - приемане на закони, създаване на държавни служби и т.н. В България също бяха направени промени в законодателството ни. Предвидена беше и глоба. Решено беше и да се създаде и регистър (т.е. служба). Според нашият закон ако някоя организация не желае да получава нежелана поща, тя трябва да се регистрира в регистър. Ако пък някой иска да разпраща нежелана поща по електронен път трябва да направи справка в регистъра и да не праща на надлежно регистрираните. Айн-цу-цвай-цу-дрън, както казваше Стоичков.

Второто е техническото направление - филтриране на пощата при клиента или чрез т.нар. черни списъци (blacklist) или SBL (SPAM BlackList). И тук вече отидоха по дяволите всички права на човека и на човечеството като цяло. Защото т.нар. филтриращи се считат за богове. Те сами решават какво да филтрират и как да филтрират. Т.е. да цензурират. В началото се филтрираше електронната поща само по външни белези на писмото. Впоследствие започна филтриране и по съдържание на писмото (Например ако има много картинки, най-вероятно то ще бъде автоматично спряно.

По-лошото е, че е възможно и цялата ви фирма да влезе в т.нар. "черни списъци" и е много вероятно и другите Ви колеги да не могат поне 24 часа да изпращат електронна поща). И както всички богове и филтриращите (цензорите) не смятат да Ви информират за нищо. Т.е. те ви включват в черните си списъци по своите си там критерии, без вие или шефът ви да знае за това. И ако имате системен администратор с "административен капацитет" като средният у нас, започвате да звъните, да се карате или просто да псувате. Защото в третото хилядолетие пак ще трябва да използвате вестоносец, както по ханско време (сега се казва куриер).

Към момента по света съществуват над 270 (двеста и седемдесет!) черни списъци! И се увеличават всеки ден! Вече съществуват и т.нар. капани (Internet mail-trap) през които и без да знаете, ако Ви мине случайно електронната поща пак си отивате блокирани. Често можете да бъдете блокирани и заради недоучеността или мързела на обслужващата Ви фирма - доставчик на Интернет. (Ако не е правилно настроила т.нар. DNS-записи, проксита и прочие "учени думи"). Какво става ако сте влезли в черен списък? Ами карате системния Ви администратор да Ви "вади". Той пише обикновено искане за изваждане. И ... чака. И той повече нищо не може да направи. Особено ако всички компютърни настройки са си както трябва, но просто Вие искате да поканите на юбилея си стотина души по електронен път.

Лошото е, че все по-често SBL започнха и да грешат. И просто спират съвсем нормална поща. Но нито пропуснати ползи, нито някакво право се занимава с тях. Те са недосегаеми! По-лошо е, че започва да се налага и друга тенденция. Т.нар. бели списъци. Т.е. системния администратор прави списък от адреси САМО от които можете да получавате поща. Средновековие! Вас не са Ви питали когато са ви пратили зад крепостните стени на Интернет. Не Ви и питат какво може и какво не може. Както пише на прочутите системни съобщения на майкрософтския уиндоус - contact your local system administrator (обърнете се към своя системен администратор). Толкова! Т.е. с вас уважаеми обикновени гражданино няма какво да се занимаваме. Има си кой да решава вместо вас. Ама имало конституции, права на човека, юристи, съд. Глупости! Има си системен администратор и той не отговаря пред никого. А и никой не знае как да го контролира.

Същото важи и за възможността да посещавате сайтове в Интернет. Вие сте видяли някакъв интересен адрес на сайт. Пишете това, което знаете - www...


Създадено : 17/11/2007 : 09:26
Обновено : 17/11/2007 : 09:26
Категория :
Страницата е прегледана 1415 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки