Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Блогърите - виртуалното гражданско общество

comp_blog1.jpgВ България реално гражданско общество няма. Щом се съберат няколко души около някаква идея и са готови да се борят за нея, веднага се намират и сили, готови да яхнат идеята и да окепазят едва покълналият зародиш. После, естествено, започва "люспене" и търсене на платените, доносниците и подставените. Докато накрая ентусиастите или се отвратят и се откажат, или пък потенциалните им съмишленици загубят доверие в идеята.

Прочее тезата ми е в сила не само за България. Наскоро в САЩ възникна скандал със секретна заповед на службите им, как да действат по време на спонтанни, наистина граждански митинги. Как да се мъчат да заглушат най-силно скандиращите или поне как да ги изведат по-далеч от обсега на евентуалните телевизионни камери. Интернет, като отражение на реалните процеси в обществото, не е изключение от тази тенденция. Даже и методите и технологиите са по-груби. Имаш своя позиция по някой наболял обществен проблем. Искаш да я дискутираш в някой от "казионните медийни форуми". И хоп, я постингът ти е изтрит, я си "баннат" (забранено ти е участие) от модератор. Или пък веднага след твоят, съвсем в добрия тон постинг, те залеят куп постинги с ругатни или пък стандартното "сини-червени" и тоя е комунист оня не е.

Върхът са общите условия за ползване на сайта abv.bg. Там пише: В случай на нарушаване на правилата за ползване на услугата "Форум", поради което на Абоната е наложено наказанието "изгонване от форума", Абонатът дължи неустойка в размер на 3000 лева. Край на цитата. Дали има глобени с 3000 лева за писане във форум у нас още не знам. Но и ако искаш да напишеш нещо сериозно във Википедията (Интернет-енциклопедия, в която всеки може да дописва или коригира написаното по проблем, по който се счита за специалист) пак не си сигурен, че написаното от теб ще остане както си го мислил. Защото и за Википедията гръмна скандал, когато се оказа, че спецслужбите на САЩ влизат и редактират както им е угодно информацията.

И тогава, искаш, не искаш, ако продължаваш да държиш да ти се чуе мнението, създаваш блог (личен дневник). Системи, предлагащи готови решения и за неспециалисти по компютърни технологии - колкото искаш. Най-популярните в България са услугите на Гугъл (blogspot), wordpress, на Дир.бг (глог) или на специализираните сайтове от типа на blog.bg, blog.net и т.н. Всички те имат и някакви набори от готови шаблони, позволяващи все пак и някакво дизайнерско оформление. Предлагат и автоматично включване в търсачките и в ранкинк-системите (за оценка на читаемостта на блога). Т.е. няма нищо по-лесно от това да започнеш да си изливаш душата и/или идеите. Както се досещате от началото на този материал, тук няма да става дума за наистина личните дневници. Било на някоя разлюбена дама, било на някой опитващ се да се изразява в стихове тинейджър. Да, има и такива блогове и те не са малко. Пък и защо да ги няма. И те задоволяват нечия потребност. Както задоволяват потребности и блоговете на различни научни работници. Даже някои нови научни идеи са се зародили точно при обсъждания из блогове.

Но блогосферата (масата от блогове) нашумя и стана обществен фактор благодарение на блоговете с обществено-политическа насоченост. Да не говорим, че напоследък блоговете в САЩ стават и сериозен източник на нецензурирана и своевременно подадена от пряк наблюдател информация. И като такива източници, те охотно се следят и цитират и от медийните гиганти като CNN или ВВС. А като инструмент за дискутиране на обществени процеси, блоговете се превръщат и в нова форма на гражданско движение. Дори в САЩ вече считат за невъзможна кандидат-президентска кампания без участие и на блогосферата. И както се беше изразил един виден американски общественик, всеки блог вече е и заявка за политическа дейност. Блоговете са и място, където уволнени журналисти публикуват отказаните им за публикация материали, блоговете са и място за политици да изразят и другото си виждане. Това, което не смеят да кажат по време на митинги със скандирания "долу" или "да живей".

България макар и бавно, също създава своя блогосфера. Вече си има и класация "топ 100" блогъри. И както и конкурсите за мис - класациите са няколко. И като блогъри, у нас също се подвизават и журналисти (уволнени и не) и политици (действащи или със затихваща известност) и специалисти в своите области и просто българи с по-чувствителна гражданска съвест и позиция. И за разлика от казионните медийни форуми, наистина прави впечатление значително по-високата култура на изразяване и свобода и търпимост към "другите" мнения в блоговете.

Естествено, с най-сериозен подход към обществените ни проблеми са блоговете на журналистите. "За честта на пагона" следва да се отбележи, че в-к "Дневник" и в-к "Капитал" полагат особени грижи за развитето на българската блогосфера. За сега изцяло в полза на свободата на словото. (Дано само да не е със задни цели). Може би и затова най-популярните български блогове са на журналисти от тази медия. Например блогът на Еленко Еленков или блогът на Симион Патеев. (Първият към края на октомври оглавяваше неформалната класация "топ 100" на българските блогове). Прави впечатление, че докато в "Дневник" и "Капитал" трудно може да се види критика на неолиберализма, който грубо шества из казионните ни медии и е практика на вече много наши правителства, то в блоговете нещата не са толкова "под строй". Даже самият Патеев е написал в блога си "Осъзнавам разликата между личното мнение, изразено в собствения ми сайт и материалите, които публикувам във вестник "Дневник". Блогове имат и телевизионни водещи (напр. Евгени Тодоров) и бивши шефове на пресслужби на правителства като Невена Гюрова. (Стояна Георгиева си има даже цял новинарски сайт). Затова определено може да се каже, че за разлика от диктата на главните редактори и на сдруженията на издателите (вижте скандалът с в-к "Поглед" от преди няма и месец), българската блогосфера е място на свободното слово. Може би и затова наскоро в ГДБОП привикваха блогър и го караха да се подписва, че е предупреден да не разпространява подстрекаващи информации. А през това време съд в Ню Йорк е отказал да разпореди на Гугъл да разкрие самоличността на блогър с аргумента, че според съда, блогърът изразява лично мнение - несъгласие с определени политики. Мнението на блогъра, казва съдът в САЩ, е защитено от Първата поправка. У нас цялата българска блогосфера също ясно разбра че нямаме "Първа поправка" след привикването на българският природозащитник-блогър. И реагира като един в защита на колегата си.

Тези дни българската блогосфера е настръхнала и срещу друг опит за натиск. Както е написал в своя блог Пейо Попов в "Опит за цензура или Cease and desist по български", "...не отричат да са имали проблеми с услугата си, но използват заплашителни писма, вероятно искайки да накарат други да не говорят за тях.". Става дума за българска фирма, която изпраща нескопосано написано писмо на адвоката си, че ще съди блогърка, за това, че онази е описала защо не е доволна от услугата на фирмата. Други теми, по които бяха и са единни българските блогъри са тази за защита на Странджа, на Рила и на българското черноморие. Не знам дали като специализирани, или като блогове със социална насоченост следва да се считат блоговете на икономистите. Все пак на тях се обсъждат важни за българското общество теми като тази за плоският данък, а в момента на блога на Георги Ангелов има и добър анализ на бюджет 2008.

От блоговете на политици, броят на тези с десни и либерални и ултралиберални възгледи преобладава чак смазващо. Тук са и действащи политици като Мартин Димитров и Мартин Заимов и бивши вече политици като Александър Божков или Пламен Даракчиев. (Помните ли го пък него още?). И Мирослав Севлиевски и кой ли още не. Миналата година стана ясно, че ККП поддържа над 30 000 апарат от служители, чиято задача е да пишат из китайския Интернет така, че да проповядват правилната идея (естествено, че правилната е само идеята на ККП). У нас сред политическите блогове също шества единната идея на неолибералите. И никакво съмнение и никакви алтернативни идеи.

В блоговете на професионалистите също се коментират и наболели проблеми на деня. Типичен пример са тези на Нели Огнянова (право) и на Вени Марковски (Интернет общество). Макар и да застават от гледна точка на специалисти, те все пак осветляват наболели обществени проблеми. И пръскат своят социален заряд. Не правят изключение и блоговете на системните администратори, защитниците на системите с отворен код и т.н. В никакъв случай не може да се говори за липса на социален заряд в писанията на блогърите против неспиращите покупки на лицензи от Майкрософт за държавната ни администрация. Не е само блогът на Богомил Шопов, но в него най-изразително се е получил изказът. Под инициативата "Не на Майкрософт в България!" следва и линк "Аз обичам България, а ти?".

Дали блогърите могат да са нещо повече от будители? Може би най-верни са разсъжденията на Григор Гачев по повод опитите му да създаде реална организация с реални цели и реални членове. В разсъжденията му дали тази организация да е сдружение с нестопанска цел или партия той сам казва: "Политическа организация или партия: на този етап не смятам, че са подходящи. Сегментът от обществото, чиито основни интереси защитаваме, засега не е достатъчно голям." Край на цитата.

Статията ми беше публикувана с незначителни съкращения във в-к "Монитор"Създадено : 01/12/2007 : 11:37
Обновено : 01/12/2007 : 11:37
Категория :
Страницата е прегледана 1252 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки