Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Локомотивът на Европа и машинистите

(както и обслужващият персонал по вагоните)

sysadmin1.gifВ понеделник (10 декември), според информация на Дойче веле, в Хановер се е провела втората среща на ИТ-индустрията на Германия. За нивото на срещата говори фактът, че в нея е участвала и самият канцлер Ангела Меркел. Участвали са и министри и топ-мениджъри на водещи компании от отрасъла. Главна тема на срещата е бил недостигът на специалисти за ИТ-сектора на Германия. Ако по оценки на службата по заетостта на Германия за 2005г. не са и достигали 12000 специалисти, за 2006г - 20 000 специалисти то на срещата от понеделник е бил обявен вече недостиг от 40 000 - 45 000 ИТ-специалисти. Затова и като резултат от срещата е бил изготвен документ, в който се искат незабавни мерки за борбата с дефицита на кадри. Мерките, които се предлагат са увеличаване на държавната субсидия за ИТ-факултетите на немските унивеситети и за курсовете за преквалификация на безработни, чиято професия не е нужна повече за пазара на труда на Германия.

Но подчертава се, че тези мерки ще дадат резултат в по-дългосрочен период. А за да се облекчи днешната ситуация, на правителството на Германия се предлага да опрости процедурите по имиграция на чужди специалисти. Шефът на браншовия съюз BITKOM Бернхард Роледер (Bernhard Rohleder) е заявил пред в-к "Tagesspiegel am Sonntag", че за да привлекат чужди програмисти, немците трябва да им дават постоянно жителство и да променят сегашната немска годишна заплата от около 85 000 евро. Роледер е призовал правителството да подкрепи ЕС в проекта му за синя карта. (За сега Берлин е твърдо против).

Не по-добро е и положението с недостига на квалифицирани специалисти и в другите отрасли на Германия. Така например, общо за 2006г. на немците не са им достигали над 165 000 квалифицирани специалисти. Особено сериозен е недостигът на инженери за машиностроенето и електротехниката.

А през това време аналогът на BITKOM в България - БАИТ продължава с проблемите, с които не може да се раздели вече 18 години - разпределение на обществените поръчки по ЗОП (държавната баница). И гордо пише в сайта си, че през ноември т.г. били връчили 1 (една) стипендия от 1600 лв.

Най-много стипендии за обучение у нас дава фондация Еврика. Но и там за компютърни науки стипендията е 1 (една). Срещу цели десет за икономика. Като общият брой стипендии е 44 (четиридесет и четири). А най-кресливата организация за липсата на кадри у нас - Българската Стопанска Камара провежда само платени курсове. И търсенето по думата "стипендия" или "стипендии" в сайта им дава "Няма данни в тази секция".

Това е положението с грижата за младите у нас.

А е известно, че освен висше, висшето образование винаги е било най-ефективния начин нацията да си подбере талантливи и подходящи ръководни кадри. И точно затова там, където винаги е имало богати и бедни, е имало и стипендии за талантливи бедни. И механизъм за кооптирането им към местните елити.

Тук даже не говоря, че чрез няколко десетки стипендии, вместо поредната яхта или записване за полет в космоса, работодателят у нас ще си гарантира млади кадри, които може под негово пряко наблюдение и да бъдат не само обучени но и да са стажували и даже да са при завършването си профилирани. Може, но у нас има изложение суперлукс а няма изложение стипендии за даровити.

Но освен с образованието, въпросът с кадрите е пряко свързан и със заплатата.

Ето как изглеждат обявите в един от най-популярните сайтове за търсене на специалисти у нас - zaplata.bg: "компютърен специалист - Кипър ~ над 2000 лв." и "програмист ~ 600 лв. град София, Постоянна заетост". Да, обявата за 600лв. е пусната на 5 декември т.г. и е за заплата в София, не в провинцията и е за 8-часов трудов договор. А ето и друга обява. Пак актуална. Пусната на 21.11.: "Държавна институция търси да назначи държавни служители на атрактивна и перспективна работа на вакантни длъжности." А знаете ли каква е заплатата за атрактивните длъжности? Триста тридесет и пет евро (750лв.).

Е, какво ще стане утре, ако Германия свали ограниченията за наемане на българи? Пак да напомня, там годишната заплата била 85000 евро. Т.е. 7000 евро на месец. Т.е. спрямо 300 евро на българския работодател? Над двадесет пъти повече, уважаеми работодатели! А немците искат да си ги вдигат заплатите още. А у нас държавата обявява за атрактивни 750 лв. в София! При цени от 12 лв. за кг. кашкавал! И над 200 лв. сметки за ток зимата!

И още нещо много важно. Както се вижда от информациите на „Дойче веле”, немците не се страхуват да оставят държавата да регулира и да субсидира. Там даже сега се обсъжда закон с който да се забрани на чужди инвеститори да купуват фирми със стратгическо за Германия значение. Противно на всичките "либерални" стратези у нас. И противно на постоянните у нас натяквания, че държавата трябвало да се изтегля и че пазарът сам всичко щял да регулира. Как пазарът всичко би регулирал у нас не знам, но се ужасих от безкрайно оригиналната идея на БАИТ да се въведяли трансферни такси за компютърни специалисти. Както при футболистите. Ако тази идея я поеме и БСК, утре може и да осъмнем и с крепостническо право.


10 декември 2007 Йордан Йорданов


Създадено : 13/12/2007 : 18:58
Обновено : 13/12/2007 : 18:58
Категория :
Страницата е прегледана 1202 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки