Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Руснаците вече могат да си сменят чипа

но българите, въпреки височайшата препоръка нямат с какво

На 12 декември т.г., в подмосковския град Зеленоград, Русия най-накрая откри официално закупената преди месеци технологична линия за производство на микрочипове по технология 0.18 микрона. До сега такова ниво на технология, според руснаците имало усвоено само в шест държави - САЩ, Германия, Франция, Тайван, Япония и Сингапур. С това руснаците гордо обявиха, че стават седмата държава в света.

За информация на неинженерите - по такава технология Интел произвеждаше Пентиум 3 процесорите си. Сега водещите си процесори Интел прави по 0.045 микронови технологии. А руснаците предвиждат до 2009г. да усвоят 0.090 микроновата технология.

drugite1.gifПогледнах снимките от официалното откриване. Седят си пред лаптопи работници, облечени като за в чисти помещения. И никъде никакъв кабел! Ни за към електрическата мрежа, ни за локална мрежа. Не знам целият завод "Микрон" в Зеленоград на безжична мрежа ли е. А като знам колко държи акумулаторната батерия на един лаптоп се чудя и смените им от по 2-3 часа ли са. Обърнете внимание и къде са им ръцете на работниците. По всичко личи, че снимките са като правени от българска пиар агенция. Т.е. не хващат дикиш пред никакъв поне малко попрочел нещо и мислещ човек. Освен това не съм сигурен, че Израел няма и по-добри технологии. Защото се беше появила информация, че Интел си е разработил центриното (друг, по-нов вид процесор) там. А Израел не фигурира в списъка от държави стоящи технологично преди Русия.

Това ме усъмни. Затова и се порових из техните си (руски) форуми. За да видя как руснаците реагират на събитието. И се оказах прав. И руски инженер се беше усъмнил в прекомерната "чистота" на снимките. Натъкнах се и на други интересни мнения по темата. Като например това, че средната заплата там е 40 - 50 000 рубли (15-16 000 долара)! И въпреки това имат недостиг на кадри!

Но първо малко история. 1998 г. все още прохождащата АМD се е обърнала за помощ към шефа на института за микропроцесорни системи на руската академия на науките Борис Бабаян за помощ. Молбата била да помогне за настройката на кеш-процесора при операции с плаваща запетая. Тогава пентиумите на Интел са правели операциите с 3% точност. А Атлон-ът на АМD, благодарение на Бабян постигнал 5.5% точност. В резултат - възход на АМD, пробив в цените на процесорите и в крайна сметка сериозен спад на цените на персоналните компютри по цял свят. Тогава АМD предоставя на Русия завод за дънни платки, който си работи и до днес и произвежда дъна под марката Формоза. 2004-та година Борис Бабаян напуска Русия. Заедно с куп водещи специалисти. Защото Интел не е проспал какво се е случило. Така Бабаян става топ-водещ направление в Интел. И завежда там цялата руска група, направила преди години руския процесор Елбрус. И Интел прави своя Core2Duo процесор, а Русия остава без кадри за висша собствена микроелектроника.

А повечето руска военна техника и до момента е на база процесорите Елбрус. Които е създал Бабаян. Тогава руснаците си спомнят какво се случи със Саддам Хюсейн, когато го нападнаха американците. Всички телефонни централи в Ирак изведнъж като по команда отвън спряха да работят. Според руснаците са спрели, защото Сименс бил монтирал вътре чип, който се самоунищожава по команда от където трябва.

B последно време Русия възобнови и полетите на стратегическата си авиация и почти през ден прави показни стрелби с ракети. Pакетите, освен гориво си искат и електроника. И самолетите също. Но договорът между французите и "Микрон" в Зеленоград изрично забранява употребата на технологията за военни цели. Може би затова и главният конкурент в Русия на "Микрон" - пак руските заводи "Ангстрьом" паралелно закупиха друг завод - заводът на АМD, който беше в Дрезден. Той вече ще е в състояние да произвежда микросхеми по технология 0.13 микрона. Но се предвижда официалният му пуск да стане догодина. За отбелязване е, че заводът на АМD в Дрезден е струвал 1.9 милиарда долара. Но АМD е дала само 600 милиона. Останалото е финансирала Германия. Безвъзмездно! Немците тогава са сметнали, че за 3-4 години инвестициите ще се изплатят. Плюс вече ще имат и обучени немски кадри. И държавата е инвестирала. За разлика от неолибералните теории у нас, че държавата трябва да стои далеч от икономиката и че пазарът сам щял да се регулира. Сега заводът от Дрезден е в Русия. Може би и затова в руските форуми се говори както у нас: "Риба, ама цаца". Т.е. завод ама на старо. ednite1.gif

Изглежда новото обкръжение на Путин се е сетило за Сталин. С неговото "Кадрите решават всичко". Т.е. на старо, но ще си научим и създадем кадри. А в България кадри имаше. Имаше и заводи и чисти помещения. В Ботевград и Стара Загора. Сега имаме стрелящи се "бизнесмени", подкупни прокурори, митничари и т.н. И някои хора в САЩ си имаме. Но това е вече "мръсна приказка", ако мога да цитирам Пасков. Очаквайте и следващите ми размишления на тема вече за китайската електроника. А дотогава поразмислете над тези две снимки. От Зеленоград е синята а от китайски завод за полупроводници е розовата.


Създадено : 12/01/2008 : 18:53
Обновено : 12/01/2008 : 18:53
Категория :
Страницата е прегледана 2090 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки