Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Балканизация на Интернет?

Балканите пак станаха нарицателно за лоши тенденции. Този път покрай световната Мрежа. "Студената война с Русия се разширява. И вече се появи нов фронт: този фронт е Интернет". С такива думи започва статия в английския вестник "Гардиън", която вече предизвика доста шум в Русия. Cтава дума за това, че Русия вече е готова да въведе .рф област(домейн) на първо ниво (TLD - top-level domain).

A всичко си започна съвсем законно на 15-ти октомври миналата година. Тогава нетърговската организация ICANN, регистрирана в САЩ и координираща техническите параметри на Интернет обяви че започва тестване на IDN (Internationalized Domain Name) т.е. освен .com или .net или ."нещо си само на латиница" да могат да се ползват и имена на още 11 езика - арабски, руски, персийски, китайски, хинди, гръцки, корейски, еврейски, японски и тамилски. Записи за тези локални домейни трябва да се появят още тази година в 13-те основни сървъри на Интернет.

И Русия вече е готова за това. Но Западът реши че това не е добре. За Запада. Да, има съмнения, че Русия може да се възползва от новата ситуация и да започне контрол над руската част от световната Мрежа. Както го прави вече Китай. Но контрол над Мрежата отдавна правят и т.нар. "демокрации". Само преди дни Турция спря достъпа на своите граждани до youtube. Причината? Ами някой си бил осквернил делото на Кемал Ататюрк. Т.е. чиста политика! Френски съд постановява какво Yahoo! може да предлага и какво не. Сингапур (както и Турция) филтрира Интернет защото били проповядвали расова омраза. Китай филтрира всичко по думата "демокрация" и още какво ли не.

Италиански съд разпорежда, че е виновен за клевета собственик на сайт, изобщо нямащ нищо общо с Италия. (Все едно българин от САЩ да бъде осъден от Русия за клевета срещу Газпром, защото има сайт в САЩ, на който е писал против "Син поток"). С което, според италианското правосъдие, всеки по света трябва да знае законите на щата Аделаида в Австралия например.

Но филтрирането на съдържание е детско занимание в сравнение с медийните акули, които искат от сърфиращия в Интернет да потребява само това, което те, медийните акули, са решили че трябва да потребява. Интернет-радиостанциите вече се подлагат на преки забрани. МОК например забрани уеб-транслациите на повечето състезания, защото се нарушавали правата на националните телевизии. Но не са само заповедите. Има си и здраво и съвсем не демократично преследване срещу Интернет.

Според водещия разработчик на геолокационни технологии Quova, вече може точно да се определя местоположението на един компютър в 98% от случаите ( в големите мегаполиси - в 85%). Е, в САЩ са решили - тази точност е недостатъчна. Затова никакви уеб-транслации от Олимпиадата в Солт-Лейк Сити! Да не говорим за у нас. Където някаква си частна фирма си измисля свои "закони" за националния ни домейн. И прибира с пъти по-големи монополни печалби под носа на разни КЗК, КРС и прочие, уж защитници на обществения интерес. България, където ти свиват компютрите и я ти ги върнат, я после предприемчиви полицаи ги препродадат (както във Велинград). И никакъв съд после не осъжда тези, които незаконно са иззели компютрите. (Да, съдът се произнесе, че Матрицата не е нарушила нищо. Но не се произнесе нищо за тези, които разгониха бизнеса на Матрицата).

И на фона на тези факти, днес се ронят крокодилски сълзи от англичаните, че Русия, защото искала да има право да си пише на кирилица в Интернет, го била балканизирала. А Турция, като забранява youtube не го балканизира? Германия преди дни пак погна rapidshare. (за 2007-ма г. - три пъти!). Въпреки, че през септември миналата година имаше дело GEMA срещу rapidshare (GEMA е немското BSA). И според клюките, rapidshare вече се е изнесъл от Германия и работи през турски IP-адреси а сървърите са вече в Швейцария. Нещо като Арена, която вече е в oфшорната зона на САЩ, thepiratebay, които се изнесоха от Швеция и т.н. Та затова уважаеми читатели, не се чудете защо го нямаше rapidshare нa 19 януари и защо сега е бавен. Според AG Rapidshare.de били имали технически проблеми. Според останалия свят, държавните власти на Германия са ги атакували. Ей тъй. Показно! Защото от началото на 2008г. и в Германия е криминализирано свалянето на песен от Интернет. За който не си плати двойно (веднъж чрез носителите, втори път cash) на който трябва. Както е и в България.

Е, кой е по-виновен за разпада на едно полезно за човечеството постижение? Лакомията на някои и слугинството за жълти стотинки на разни "правоoхранители" или техническият прогрес и естественото желание на народите да се чувстват равни?

Според интервю за Дойче веле (Deutsche Welle) на един от водещите немски експерти в областта на Интернет - Волфганг Клайнвехтер (Wolfgang Kleinwachter) решението на проблема е чисто политическо. И първо, според него, трябва да се реши статутът на ICANN. За сега, тази организация е американска. И американски сенатори упорито се изказват, че няма да предоставят контрола над Интернет на ООН. Докато цял свят упорито иска тази организация да стане ООН на Интернет. А ICANN, за сега, предлага всяка от 11-те нови езикови Интернет-култури да си прави собствен "корен". Т.е. собствен контрол. Сега, след като Китай почти е готов със собствен "Интернет". Когато се оказа, че и Русия вече е готова да създаде собствена Мрежа, когато абонати на Скайп установиха, че Скайп ги реже само защото са от Иран, изведнъж всички осъзнаха, че наистина идва 602-ра. (Феодализмът, както сполучливо беше се изразил Ноъм Чомски).

Да, чрез имената на собствени езици, наистина на локалните правителства ще им е по-лесно да отрежат страните си от световната Мрежа. Да, никое правителство няма да се откаже от удоволствието от повече цензура. Но точно затова решението е в нови правила. Не просто ЦРУ да притежава Facebook (пак според статия на Гардиън). А ICANN да стане наистина международна. И с права! След като Русия заплаши, че е готова да си прави собствен Рунет май има шанс за промяна. Защото изведнъж загрижени специалисти на Запад (които не реагираха с нищо да речем на Турция или на американските Интернет "санкции" срещу Иран), веднага взеха да съветват Русия да изчакала до 2009г. Когато се очаквало ICANN да излезела от контрола на САЩ. И да си строи кирилски Интернет не на собствен "корен" а под общият тогавашен покрив.

Да, но остават висящи два въпроса: а кой и как ще натовари новата ICANN с правила, права и сила за да ги налага? И какво ще правят САЩ, Китай, Русия, Индия и другите големи, ако днешните "чакайте 2009г" се окажат като в България от последните години - мощен пиар зад който не се прави нищо? Няма ли след две години сривът да е пълен?


ПП. Авторът си признава, както Татяна Дончева пред Найден Андреев, че не е нито русофил, нито русофоб, а българофил. И понеже си изкарва хляба от световната Мрежа е загрижен просто за бъдещето и. И би се радвал да може да създаде сайт с име елате_в_страната_на_розата.РБ. Въпреки, че и тогава сигурно ще се намерят български чиновници да пишат уГЗ_на.РБ, както до скоро пишеше по визитките на управление "Гражданска защита" на Република България.


Йордан Йорданов


Създадено : 16/03/2008 : 20:03
Обновено : 16/03/2008 : 20:03
Категория :
Страницата е прегледана 1123 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки