Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Фабриката за канибали

peoplemetr1.jpgВ Русия явно има два народа (И в България е така). Единият народ е явен, а другият таен. Явният народ не обича телевизията си. Гледа каналите, но не обича.

Всички социологически изследвания показват: на хората са им омръзнали жестокостите, кръвта, насилията и извращенията. А всички рейтинги (допитвания до народа) показват, че на хората им харесва именно това. Кои са тези любители на гадостите? Кой е този таен народ, от чиито гласове се извлича рейтинга на тв-предаванията? Нали ТВ ни показва живота. А теленачалниците решават (опирайки се на рейтингите) какво да ни показват от този живот. Как става така, че ТВ е такава каквито сме и ние, а ние не сме такива както ония по ТВ. Нещо не е наред, нали?

Социологическата анкета трябва да е отговори на случайни хора. А ТВ-рейтинга се оказва, че е отговор на съвсем не случайни хора. Рейтингът е нечий избор. Чий? Оказва се, че има анонимни постоянни експерти. Подборът на експертите се прави от световна организация наречена Галъп Медия (Помните го Андрей Райчев нали? И "раздялата" му с Галъп също?). А рейтингът на ТВ-предаванията се изчислява от Галъп Медия с помощта на т.нар. пипълметрия. (В България освен Галъп има още три пипълметрични фирми. Но по същество за всяка от тях важи всичко описано от руснаците за техният си Галъп. б.пр.).

Пипълметъра е устройство, което е включено към телевизора. То фиксира какво точно се гледа в даден момент и кой точно го гледа. И колко точно са хората, от които зависи рейтинга? Които имат такова устройство у дома си? Оказва се че за 12 милионна Москва това са само 550 пипълметъра в 550 дома. (За България Мира Янова беше обявила че работят със 150 домакинства. С колко работят Галъп или "Рейтинг България” АД не знам. Само се знае, че 700 семейства вече се считало за огромна за България цифра, за която нямало рекламен пазар да я плати, въпреки, че от ТНС обявиха, че следят 810 семейства. б.пр.).

А кои са хората? Не, те не са в никакъв случай среден човек, т.е. както другите. Как става вербовката за да бъде подключен някой към пипълметрията?

Когато сте влезли в списъка на подходящите, при вас идва анкетьор. (Познавам един от хората на Галъп в България с такова устройство у дома му и работата му с анкетьорите. б.пр.). Какви са въпросите в анкетата? Предварителен въпрос: "Работите ли в сферата на рекламата, пресата или PR"? Ако да - анкетата спира. Вие не ставате да сте среден човек, който определя рейтинги. От всички анкетирани, се съгласяват да отговорят на въпросите около 60%. По моя (на руският автор) молба, могъщо швейцарско издателство (над 200 вестника и списания по цял свят) няколко месеца се опитваше да разбере как този рейтинг се прави в Европа. Нито в Германия, нито във Франция, нито в Швейцария им дадоха информация. Даже и стандартната анкета не им показаха. И те смутено ми докладваха за своя неуспех. Военна тайна да беше по-лесно щеше да се научи. Но ние (руснаците) я научихме.

И така въпросите от анкетата:

1. Имате ли постоянно жилище?

2. Какви ТВ-канали и колко приемате?

3. Колко често гледате телевизия (от един до седем дни седмично)?

4. Колко дълго на ден гледате ТВ (от под един час до над 9 часа)?

5. Какви канали гледате?

6. Колко пъти на ден гледате ТВ и в какви часове на денонощието?

7. Колко телевизора имате у дома? Какви антени и кабели?

И едва на 10-тата страница на анкетата е напечатан текст, който трябва да произнесе интервюиращия: "И накрая няколко въпроса за Вас и Вашето семейство". А за интервюиращия има и инструкция: "Крайно внимателно попълвайте таблицата. Започвайте с най-младия член на семейството, след това давайте въпросите към следващият по старшинство и т.н. Убедете се, че респондента не е забравил себе си, деца от нулева възраст, пенсионери и всички, които живеят в това семейство. (Деца от нулева възраст? Какви ли канали гледат?)

А сега въпросите за семейството:

1. Пол, възраст, образование и заетост.

2. Кой е глава на семейството? Чий доход е най-голям? Кой решава какво и кога да се купува?

3. Ваше ли е жилището? Имате ли вила?

4. Имате ли телефон, факс, Интернет-достъп?

5. Какво ви е материалното положение (от не ми достига даже за храна, до средствата ми са неограничени)?

6. Каква част от семейния бюджет отива за храна и комунални услуги (от под една четвърт до над 3/4)?

7. Какъв е месечния доход на всеки член на семейството?

Какво секретно има в тези въпроси? Ами именно това, че в тях няма нищо човешко. Няма нищо за морала на тези хора, за тяхната доброта, любов към децата и т.н. Всичко е само пари. Ни ум, ни душа, ни съвест, ни чест. По същество хората ги определят по пари, а после на база тези хора ни формират духовност!

И така на Вас ви предлагат телеметричното устройство (другото име на пипълметрията). От ония 60% дето се съгласиха на анкета, в началото около 40% се съгласяват да им поставят телеметър. Но впоследствие, като дойде техникът и поиска да инсталира, реално съгласяващите се да имат такова устройство се оказват около 5%. Да, статистиката е сигурна. И в Русия и навсякъде само около 5% се съгласяват на пипълметър. Въпреки, че на тези с пипълметъра им дават там някакви подаръци. (Телеметърът е устройство, което се свързва към телевизора и дистанционното му. За всеки член на семейството си има отделен бутон. Когато Вие сменяте канала, трябва да натиснете вашият си бутон на телеметъра. Така се знае кой сте и какво и кога сте гледали).

И така от тези 5% се набират "експертите", които натискат копчетата, а ние научаваме за това какво обича "народа".

А сега за животът с телеметъра.

Първото, което се набива в очи е, че тези хора остават с телеметъра с години. И какво става през тези години с тях? Ами ако всичко с годините им е омръзнало? И те включват телеметъра, регистрират се, но не гледат? Отиват в кухнята или излизат на разходка? Защото ако спрат да включват ще им вземат устройството и ще спрат подаръците? Ако те вместо зрители вече са станали по същество наемници?

Психолозите се опитаха да опишат типа на подобна личност. Едва ли ще се съгласи на пипълметър професионално успелият и добре заработващ човек. Едва ли ще се съгласи и човек, обичащ да ходи на вилата си, или на планина и круизи. Няма да се съгласят и хората, които имат хоби, правят нещо, човъркат или са фенове на "Направи сам". Изобщо, хората живеещи пълноценен живот, обичащи природата и обществените занимания ще кажат твърдо не на телеметъра.

Трябва, според психолозите, да има някаква празнота в живота. И тази празнота да заеме телеметъра. Обидени, самотни (има хора, които са самотни и в семейството си), нереализирали се, опитващи се са се докажат, че и от тях нещо зависи са хората, които най-вероятно ще се съгласят на телеметър у дома.

Защото появявайки се у дома телеметърът въвежда куп правила. Трябва да се натискат допълнителни копчета, трябва да се фиксира всяко отдалечаване от работещ телевизор (до хладилника, тоалетната). Трябва да се фиксира всяко връщане пред екрана, трябва да се гледа телевизор по около толкова време, колкото сте написали в анкетата. Защото ако няколко дни пропуснете, на вас ще ви звъннат да ви питат какво се е случило.Или ако човек е написал, че има постоянна работа, а започне да гледа телевизия през деня пак ще му звъннат да го питат дали не са го уволнили. Не, не защото ги интересува вашето здраве или съдба. Просто ако сте спрял да имате доходи, вие не сте купувач. И затова повече сте вън от системата. Те и затова и подаръците са им такива - кафемелачка, ютия, прахосмукачка (не, няма книги или каквото и да е духовно). (А в България подаръците са още по символични - месечни подаръци като пакетче кафе или какао. Три пъти в годината пък участниците могат да си изберат подарък от каталог на ТНС б.пр.). И от година на година подаръците са по-скъпи. Затова и подключените към телеметъра редовно си натискат копчетата и ... диктуват на човечеството.

А лекомислените журналисти постоянно пишат "народът гледа", "зрителите предпочитат". Въпреки, че "народът" им са 5% болни? Не, не може така да се каже. Но тези 5% в никой случай не са духовен елит, не са аристократи, а плебеи клечащи по "пет и повече" часа пред синия екран. (Нека от Галъп в България ме оборят като кажат има ли професор или доктор на науките с телеметър?). Хора, които не са 5% от народа а едни особени 5% - слабите, внушаемите и управляемите. Съгласявайки се на прибор, те са проявили внушаемост и пасивна подчиняемост. И това са хора, които не сме избирали ние. И не са ги избрали заради умът им, знанията или високите човешки добродетели. Избрали са ги по възраст, пол и доход. Рейтингът не прави разлика между добрия човек и убиеца. Защото по възраст и доход те може да са еднакви. Както и купуващата прах за пране може да е и добра майка или обикновена проститутка. (Парите са едни и същи). Ето затова всички се отвращават. Защото от екрана върви чужд избор.

б.пр. повече за пипълметрията у нас на e-vestnik.bg/567 Там тези, социалните аспекти не се обсъждат, затова считайте настоящата статия за първи опит да се постави ребром въпросът за вината на манипулаторите.


Създадено : 06/05/2008 : 15:28
Обновено : 06/05/2008 : 15:28
Категория :
Страницата е прегледана 1390 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки