Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Kaк се става собственик на електронен подпис. Ръководство от пострадали.

e-sign.jpgКогато се съберат Божидар Данев (ръководител на БСК и несменяем борец за облекчаване на бизнеса от регистрации и лицензи) и Николай Василев (шеф на МДААР и непрестанен борец за електронни услуги у нас), за медиите настава благодат. Започват едни новини. Коя от коя по-хубава. И все започващи с „Ще”. Като във вица за оня депутат дето обещавал на селяните детска градина. А когато му казали, че нямат деца им отговорил „И деца Ще ви направим”. И на българският дребен и среден бизнес му става толкова хубаво. Че чак забравя че сме на последно място по всички икономически показатели в Европа. И че чиновничеството ни е бетер нотингамския херцог, гледайки на гражданите си като на някакви бандити от Шеруудската гора.

Наското част от херцозите у нас решиха да връщат бандитите от гората, за да не им донасят исканите от херцозите данни на флеш диск. Херцозите от НЗОК вече приемат данни от поданиците си само ако ония - поданиците им, имат и електронен подпис. Звъня на „доктора” от НЗОК с въпрос: „Сега, като си купим електронен подпис (100 лева данък за херцозите), нали няма да се налага да идваме с току-що закупения флеш диск (30 левa данък за херцозите)”? „Нее” - ми отговаря лекарят от херцозите. Ние нямаме още готовност за това. Пак ще трябва да си пращате поданичката с флеш-диска както и до сега. Просто ще я връщаме ако няма електронен подпис. И няма да ви превеждаме парички от тези, за които сме се наместили само ние да разпределяме. Е, нямаме още Робин Худ, затова се съгласяваме с новите безсмислени искания на херцозите от НЗОК и тръгваме да си купуваме електронен подпис. Звъним с въпрос какви документи изискват упълномощените от херцозите фирми за да ни издадат електронен подпис само за някакви си 102 лв. . По телефона ни обясняват. „Носите документ за актуално съдебно състояние. Носите и съдебното си решение”!? Защо? Питайте Божидар Данев и Николай Василев. „Носите и Данъчна регистрация”! Защо? Нали уж вече си имаме ЕИК? (Бивш БулСтат). Нее... носите и БулСтат-картончето. Носите и Управителя! Лично! Да, така ми казаха. Попитах, а ако управителя не е жена а мъж със стригана глава, едва побиращ се в джипа си, как да го донеса? Не ми схванаха чувството за хумор и ми казаха, че такива са им изискванията.

Събираме документите и заедно с управителката (слава богу приятна жена), аз - системния администратор и тя тръгваме из задръстванията лично да дадем още едни излишни 102 лв. Влизаме във фирмата с лъскав офис. (Пари от нищо като вземаш е така). Поглеждат ни документите и... ни отказват „услугата”. Не приемали документ за актуално съдебно състояние, издаден от „Информационно обслужване”. Преди време водих тежки битки с М-тел, която също не приемаше документ, струващ 10лв. Само защото бил от „Информационно обслужване”. Тогава запитах КЗК и ВАС: „До кога това бивше държавно, после приватизирано, а днес пак одържавено дружество, но с няколко процента останали в частни ръце акции ще лъже българските фирми за пари”? И до днес отговор няма. Затова се сещам, че „Информационно обслужване” (ИО), освен невалидни документи издава и сертификат за електронен подпис. Решавам, че те поне собствения си документ ще признават и отиваме там за да си дадем 102-та лева. Стаята, издаваща документ за актуално съдебно състояние от система „Делфи” на ИО е досами стаята издаваща и електронен подпис. Даже отвън са две врати, но вътре помещението е общо. Затова и едната чиновничка чува как питам другата защо ИО издава невалидни документи и прибира 10 лв. Защото да, ИО не признава собствения си документ! Няма как. Платили сме 10 лв. на тайните акционери на ИО. Отиваме да платим 5 лв. и на държавния съд за неговия дублиращ документ. Който щял да бъде готов след 5 дни. Но тук се сблъскваме с още едно издевателство на херцозите у нас.

За издаващите електронен подпис частни фирми (информирам г-н Петко Николов - шеф на КЗК: сговорили са се всичките 5-6 лицензирани „фирми”), валидността на свидетелството за актуално съдебно състояние трябва да е със срок на давност не по-голям от един месец. Да! За другите институции в България свидетелството си е валидно и повече от месец. За Конституционния ни съд, ВСС и ВАС сигурно е така. За събирачите на измислени пари не е. За тях само месец валидност.

На това отгоре електронния подпис е валиден само една година. После пак пари и пак свидетелства. А в някои страни той е просто безплатен. В някои, но които са си изживяли времето на херцозите. И са седнали отдавна с Робин Худ и са се разбрали, че така напред не се върви.

За верността на горното се подписвам: 11 май 2008г, Йордан Йорданов


Създадено : 19/05/2008 : 09:26
Обновено : 19/05/2008 : 09:26
Категория :
Страницата е прегледана 1281 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки