Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Интернет. Новата медия. Като старите у нас.

Вместо увод: Тази статия я написах за Монитор. Те ми поискаха по тази тема да напиша нещо, те и не ми я публикуваха. Затова чак сега (аз съм лоялен човек) я публикувам тук.

Преди седмици Българското Интернет-пространство беше разлюляно от първия успешен опит да се използва Мрежата като оръжие. Беше атакувана банка. Беше атакувана успешно. Щом и министър-председателят ни беше принуден да се намеси и да я защитава.

А по света Интернет основно се използва за създаване на колективен ум. На колективно съзидание. Благодарение на форумите в Интернет вече са родени много нови технологии и са решени ред чисто човешки проблеми. Но изглежда, че онази проклета завист и егоизъм не ни позволяват да използваме това човешко постижение “на ползу роду”.

Използваме Интернет пак както талибаните.

Или крадем чрез подправени карти, или злословим срещу политическия противник или просто даваме воля на първичните си инстинкти. Не, не в стил Шарън Стоун. В стил бай Ганю. В стил Дочооолу и Чочоолу. Мислите че лъжа? Е, за дебитните и кредитни карти оставям Интерпол и ФБР да говорят. Те имат достатъчно доказателства, че съм прав. И за злословенето мисля че няма нужда от доказателства. Влезте в един форум, който уважавам – Скайкод се казва. По-обикновеному – форумът на в-к “Сега”. От сигурен източник знам, че там даже депутати се подвизават. Да не говорим за вербуваните от бившата ДС “групи за влияние” (виж в-к “Поглед”).

И каккъв е резултатът?

Под всяка статия! Ама под всяка статия 19 години след 10 ноември 1989г. някои упорито се опитват да обясняват всичко с червени и седесари. По команда! Той затова и форумът е вече със затихващи функции и изобщо не е институцията, която беше. Бавно и постепенно набра сила и измества вече, може би “Скайкод”, форумът на в-к “Дневник”. Там изглежда модераторът (новата дума за цензор) е по-интелигентен и не просто трие или забранява “непослушните”. А само открито псуващите. (Не мога да си представя, че там например “докторът” от Швеция не е опитвал да се “изразява”. Просто е бил изтрит”).

А може би наистина дава плод вече опитът на Иво Прокопиев да кооптира в ултралиберални дивотии де що има млад интелигентен човек у нас? Нищо, че по цял свят всичко по-интелигентно вече открито говори за краха на улталиберализма и глобализацията? Както винаги, ние се усещаме след дъжда? Че даже и след бурята? Не знам, но за сега форумът на “Дневник” е някакъв що-годе обмен на политически мисли и идеи. Без гочоолу-дочоолу псувните, характерни за останалите политически медии. Не, не рекламирам форума на “Дневник”. Аз не споделям политическите им възгледи. Но, ако видите простотиите под статиите на “Медиапул”, на “Новинар”, и т.н. просто ще се откажете да четете.

Е, има и изключения. Под статиите на “Афера.бг” има и полезни коментари. Там само будни граждани сигнализират срещу шефове на РДВР или ГДБОП. Но все не мога да се отърся от усещането, че там едни ченгета се борят срещу други ченгета. Поне война между “Афера’ и “Днес+” си има и то открита и то “алагер ком алагер”.

И не си мислете, че българите от “другата България” са нещо по-различно. Доведоха ни ги като “юпита”. Видяхме им професионализма. Сега ни разправят, че те щели да оправят България. Какво ще оправят? Та те дори и колкото българите от България не смеят да се обадят или да дадат идея някаква. Погледнете “Кафене.нет”. (След като закриха от ББС българската им секция тамошните журналисти направиха този сайт).

Нищо! Препечатки от България. Хули на чужденци към нас и … толкова. Под почти 90% от статиите и аналзите им се мъдри 0 коментари. Това и у нас го няма. Да не говоря за “великия” “Неделник” – интернет-изданието на българите от САЩ. Там също няма ни един коментар. Просто натискаш на бутона “Мнения и коментари” и … нищо! Е, виж в реклами и обяви има традиционното вече “търси запознанство” и “запознанства и срещи онлайн”.

Да! Това само изглежда интересува съгражданите ни от САЩ. Българки. За експорт ли? За цирк с пирани ли ще ги използват? Като ония с циганката в Италия? Освен коментарните форуми под статии на водещи медии имаме и специализирани форуми. Ако на Гугъл подадете търсене “Форум за политика” на първо място излиза Политика1. С цели 230 (към 30 май) постинга! На тема България (най-коментирана тема)! И на трето място във въпросния супер форум (щом Гугъл го класира на първо място) се мъдри: “Bulgarskiqat ezik zadulzhitelen v uchilishtata. ZA ili PROTI Да! Даже няма и едно V накрая. Ето това са ни загрижените емигранти за България. Те са, защото под статия в “Дневник” от 28 май със заглавие “Показност и празно говорене за кирилицата” някакъв “българин” от Англия изглежда, с потребителско име Nikolay UK, направо ни съветва да се отказваме от кирилицата и да минаваме като румънците на латиница.

Наскоро един от водещите български блогъри с потребителско име Йовко направи добър коментар на нашите форуми. И под статията му се е изтъпанил самият администратор на друг един български форум – на аниме.лудост. Да се рекламира. Жалко! Защото наистина Аниме.лудост е пример за добър форум на добро общество.

А всъщност примерът за това как може би трябва да се организира един професионален форум у нас го дават от Графила (Graphilla). Tам първо желаещият да се включи излага своите досегашни постижения пред всички останали членове. В радела “Представяне” авторитетите дават своето “добре дошъл” на новака. И едва след тази цедка вече можеш да си истински “форумец”. Т.е. да даваш мнения или да отваряш теми.

Преди време Карбовски тъжно стигна до извода, че у нас и в Русия без твърда ръка не става. Може би и във форумите си трябва твърда ръка? Не, не в стил Пиночет. По-скоро някой нов Ляпчев? С останалото в историята ни “со кротце, со благо и со малце кютек”? (В Интернет-форумите на кютека му казват “бан”).


30 май 2008г.
Йордан Йорданов


Създадено : 10/06/2008 : 10:13
Обновено : 10/06/2008 : 10:13
Категория :
Страницата е прегледана 1200 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки