Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
БАИТ БАИТ ли е или?

Късната есен е сезон на панаирите и изложбите. Не, не става дума за "Капалъ чарши", на което се обръща НДК по време на "Произведено в България". Става дума за претендиращите за сериозни панаири и изложения.

Пловдивският панаир вече изживя своето пазарно детство. Имаше години, когато и там по палатите не можеше човек да се размине от турски дрешки и китайски боклуци. Но вече от година на година се вижда, че там започват да разбират какво се има предвид под панаирен бизнес. Там първо разделиха индустрията от ширпотреба. На пролетен и есенен панаир. После започнаха да развиват и специализираните изложения и определено с някои като "Винария" имат успех.

На някого в София правилно му е дошла идеята, че не е лошо да построи и експлоатира голям изложбен център. Така преди години се роди и софийският Експоцентър. Но, за сега, освен с отдаване на площи под наем, се вижда, че управата му си няма и представа от друго.

Изминалата изложба на руската промишленост беше поредния фарс. На който се излагаше с някакво шалче даже и Сергей Станишев. (Иначе не мога да си обясня как от 140 милионна държава нямаше една, една поне фирма, която да си търси коопериране или дистрибутор тук, а бяха напълнили цяла зала с макети на постройки само). Е, от центъра ще ми отговорят, че виновни за фарсовете са фирмите-организаторки. И сигурно ще са прави, ако се виждат само като собственици на площ за отдаване под наем.

Но тогава изобщо не са прави фирмите-организаторки. И ако за пълния провал с изложбата на руската индустрия в България могат да бъдат измислени да речем и политически причини, то за останалите изложби просто вината е само на фирмите-организаторки. И се дължи на липсата на елементарна компетентност за това какво е панаирен (изложбен) бизнес. Какви са целите му и как те да се постигат.

За затихващите функции на "Арена на красотата" няма да говоря.

Но за липсата на елементарна мисъл у организаторите на "Байт-Експо" ме боли. Защото става дума за бранша, в който работя и аз.*

Изглежда, че за толкова години от създаването си БАИТ (Българската Асоциация за Информационни Технологии) все още счита за свое главно задължение дележа на баницата (караниците около т.нар. обществени поръчки на никитовасилев). И произтичащите от този дележ вътрешни скандали между фирмите. Иначе не мога да си обясня защо тази година на изложението ги нямаше такива фирми-основателки като Лирекс, Датекс и т.н.

Нямаше ги и гигантите "АйБиЕм" и "Хюлет-Пакард". А "Майкрософт" беше представена с един изрисуван автобус, който стоеше заключен (в петък поне, когато аз минах да си дам трите левчета на организаторите за нищото, което ми предложиха, автобусът си стърчеше заключен самотно в залата отзад).

Но вътрешните им търкания на големите в БАИТ за кокала не ме интересуват. Проблемът е, че това единствено специализирано изложение на бранша просто не показва нищо. Не е полезно на никого и само май харчи членски внос на фирмите-членки на БАИТ.

Ясно е защо беше голям щанда на основния спонсор "Макском". Въпреки, че и те всъщност не предлагат нищо ново. А се оказа, че даже са си орязали покритието в посока селата около Костинброд.

Но защо беше огромния щанд на "Контракс"? Само защото са лъвовете, лапащи на държавната трапеза? (Те бяха лидери на "спечелени" държавни поръчки за по-миналата година). Какво всъщност "Контракс" изобщо е направил за ИТ-облика на България? Нищо!

Не разбирам и какво ново могат да предложат медиите в областта на инф. технологии (ИТ)? Че организаторите толкова бяха наблегнали на тяхното представяне. Всякакви там списания и вестничета със щанд. Или може би не се е наблягало на нищо? Просто без идея? Който плати?

Че не е схваната основната насока на движение на ИТ се виждаше с просто око. Не само по разположението на щандовете. Липса на големи фирми-производителки на програмни продукти, а и които са платили бяха натикани назад и в другата зала, в която май никой, освен хлапаците играещи по плейстейшъните не влизаше.

Така дрънканиците на политиците ни за инкубаторите, за клъстерите и за специалистите на България в ИТ се доказа, че са просто дрънканици. Защото е ясно, че ние повече "правешки заводи" няма да имаме. Но фирмички, измислили и поддържащи някакви програмни продукти можем и трябва да имаме. Да, ама не. Поне според организаторите на тазгодишното Байт-експо. Производителите на софтуеър тъжно си клечаха самотни в задния двор. Заедно със злополучното електронно правителство на никитовасилев и заключения автобус на Майкрософт. Въпреки, че точно Майкрософт отдавна налага на света идеята, че хардуера може да падне и на 100 лева, но за софтуеър трябва да се плаща.

Някои от организаторите на Байт-експото може и да ми отговорят, че е имало иновативни неща и тази година. Може и да е имало. Но когато попитах на щанда на Кантек например, за една хитра системка за подсигуряване от 3М, те не знаеха нищо за нея. На това отгоре първо някаква млада дама в къса поличка ми даде каталога на 3М след като не можа да ми обясно кое какво е. После друга ме догони по пътеката и си го взе обратно. Бил им само един!

За сериозните и наложени дистрибутори и производители на софтуеър у нас просто да не говоря. Нямаше я "Технологика" на Огнян Траянов. Нямаше я "Фадата" на Анри Леви, нямаше го Боневсофт. Абе кой ли го имаше. А, да интересно как ли руснаците от 1С са се навили оня добре пипнат руски счетоводен пакет да го преведат на български език? Те бяха там, но бяха програмистите. На желанието ми да им стана дистрибутор - нямаше с кой да говоря на щанда. Помолиха ме да мина в офиса им когато ми е удобно.

Да, аз знам, че освен БАИТ има и БАСКОМ и още поне 17 асоциации според "Компютъруърлд". То в България е така. Двама души - чета. Но тогава, за какво червените родиха ДАИТС (Държавна агенция за информационни технологии)? Само за да има къде да се пъчи бившият директор на правешките заводи Пламен Вачков? Ако БАИТ не знае, или не иска да прави друго, освен да разпределя държавни поръчки, то ДАИТС да се поразмърда за нещо.

Някой все пак трябва и да се позапита "Накъде вървим" И вървим ли изобщо, или се клатим за да имитираме движение.


Йордан Йорданов
* В качеството си на мениджър на "Агенция Натурела" (Сега Лирекс) и моят подпис стои всред учредителите на БАИТ


Създадено : 17/11/2008 : 12:49
Обновено : 17/11/2008 : 12:49
Категория :
Страницата е прегледана 1187 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки