Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Гугъл е за независимост на Интернет

google-china.jpeg След като изтекоха 40 дни от смъртта на шефа на поделението на ГДБОП за борба с организираната престъпност в Интернет, започва нова кампания в използването на държавна служба в защита на частни интереси.

И отново заплахите са срещу обикновения потребител на Интернет, а не срещу фирмите, които печелят по незаконен начин. И отново организацията, чиито задължения са да се бори с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ! е на служба на Майкрософт и Арсис консултинг. И отново няма съдебни искове на Майкрософт срещу да речем АренаБГ или който те там считат, че им е ощетил правата. Или на Арсис консултинг срещу mp3-bg или mp3zonebg и т.н. А има използване на служба, издържана от всички българи с цел увеличаване на продажбите на частни фирми. През времето, в което изсякоха и изнесоха България и доживяхме по телевизия да видим как ни наричат каури.

А как трябва да се действа го показа Гугъл. За разлика от Майкрософт и Арсис Консултинг, Гугъл си регистрираха си политическа организация и започнаха политическа борба за неутралитет на Мрежата. Без да търсят да речем на ФБР или ГДБОП да им решават фирмените проблеми.

За това какво и как смята Гугъл публикувах своя статия в последния брой на в-к "Политика" .

След като видях, че пак бъргари на държавна софра започват да защитават чужди интереси, публикувам си статията и тук.

------------------------ в-к "Политика", петък, 11 ноември 2006 -------------------

Tърсачката търси влияние: Гугъл става политически фактор

Под заглавие «Най-известния доставюик на информация излиза в реалния свят за да защити интересите си» световните медии отбелязаха немаловажния факт, че Гугъл регистрира своя политическа формация.

През септември т.г. във федералната избирателна комисия на САЩ Гугъл е регистрирал комитет за политически действия. (РАС). Впоследствие в заинтересованите среди се наложи името Google NetPAC. Под това име ще се събират корпоративни дарения за поддръжка на кандидати за политически изборни постове. Създаването на новото образувание два месеца преди изборите за Конгрес на САЩ и назначаването в това образувание на известни личности карат наблюдателите да считат, че Гугъл ще издига свои хора из политическия елит.

Паралелно започват действия на Гугъл и в Европа. Във Великобритания президентът и генерален директор на Гугъл Ерик Шмидт миналият месец (октомври) се срещна със самият Тони Блеър. Обсъждани са проблемите на Интернет. На следния ден след срещата с Блеър същият Шмидт е изнесъл и доклад на конгреса на консерваторите. Паралелно в Европа е подготвена и Google zeitgeist (духът на времето) за започване на политическо настъпление.

В същото време кадровата политика на отдела за комуникации на Google Europe също претърпя видими изменения. За Гугъл вече е сър Дейвид Камерън. Беше включен и Кен Джексън, лидер на профсъюза AEEU, който се преименува сега на Amicus. В Брюксел вече също има лобист на Голямата търсачка - Патрисия Мол.

Дали самонаправилият се организатор на световната информационна система смята сериозно да участва в политиката? Или просто една порастнала компания е започнала да разбира, че следващите и проблеми могат напълно реално да и дойдат от регулиращите органи и вироглави правителства.

Рикардо Райес - страши мениджър на Гугъл по глобалните комуникации и връзки с обществеността казва, че компанията няма да провежда политика на някоя партия, а ще се заеме с конкретни въпроси, които засягат Интернет и следователно Гугъл.

«Ние стартирахме NetPAC за да имаме възможност да поддържаме представителите на властта и кандидатите, споделящи нашето мнение за развитие и съхранение на Интернет като свободна и открита платформа за информиране, комуникации и иновации», казва той. «Гугъл процъфтява благодарение на възможностите на свободния пазар и ние смятаме да наблюдаваме политиците, когато вземат решения, влияещи на нашите потребители и бизнес».

Миналата седмица (края на октомври) Шмидт предупреди аудиторията във Вашингтон, че NetPAC ще се бори с политиците, с които вече се е сбълкал Гугъл. «Средният човек в правителството (на САЩ. Б.пр) не е в тази възраст, в която повечето ползват интензивно Мрежата. Съществува разрив между поколенията и то много сериозен.». Това е заявил той на симпозиум, организиран от управлението за изчислителна математика и телекомуникации на националната академия

Главният проблем, който Гугъл си поставя да решава чрез NetPAC е мрежовата неутралност. Някои големи оператори за стационарна телефонна връзка искат нови закони. Тези закони биха довели до допълнителни плащания за претоварване на телефонната мрежа от доставчиците на Интернет. Такива претоварвания се получават от масиран пренос на поточно видео и музика. В същото време част от тези телекомуникационни фирми - оператори като АТ&Т и Verizon бяха сериозни дарители на средства по време на изборите през 2004г.

Макар и Гугъл да не е пряко засегнат от исканията на тези фирми, то място за сблъсък на интереси вече се появява. Наскоро търсачката закупи най-успешният сайт за поточно видео - YouTube. Гугъл се аргументира, че не в това е проблема, а че такива закони биха спрели появата на други подобни на YouTube иновационни компании.

"Мрежовият неутралитет за нас е най-сериозният проблем" казва Райес, който до назначаването си в Гугъл е бил чиновник в Държавния департамент на САЩ. И продължава: "Но Конгресът и правителството имат намерение да се занимават с редица въпроси, които ни засягат както на технологично, така и на юридическо ниво. И ние ще се опитаме да вземем участие в тази игра".

А списъкът с "играчи" от отбора на Гугъл вече впечатлява. Освен до сега посочения Райес, в отбора е и Ал Гор. А вашингтонското отделение е създадено от Алън Дейвидсън. Привърженик на демократите той е работил осем години като зам. директор на Центъра за демокрация и технологии - аналитичен център, който е против контрола над Интернет от страна на правителството и браншовите организации. Робърт Бурстин - бивш съветник на Клинтън по външна политика пък е глава на комуникациите на Гугъл с политиците.

В Европа освен Патриция Мол, която е работила в Европейската комисия (ЕК) се разчита и на Рейчъл Уотстоун - бивш политически секретар на Майкъл Хауърд. Тя е и създателка на пиар-фирмата Portland, която Гугъл използва в Европа. Тук е и Дейвид Колинз - бивш глава на отдела по информация и стратегическо планиране в департамента по образованието и професионалната подготовка в Англия. Явно в Европа ще се разчита на щаб-квартирата в Лондон.

Създаденият от Гугъл NetPAC ще се ръководи от съвет на директорите от пет души. А те ще следват препоръките на консултативна комисия от сътрудници на Гугъл. NetPAC ще получава пари от доброволни дарения от персонала на компанията. Къде ще отиват тези пари? Не се знае. Но като се вземе предвид, че сътрудниците на Гугъл вече са се свързали с леви организации от типа на MoveOn.org, могат вече да се направят някои интересни изводи.

Първите набрани средства за сега отидоха за финансиране на републиканката Хитър Уилсън - член на палатата на представителите от Ню-Мексико. Тя получи подкрепата на търсачката, защото е една от малкото републиканци, които се застъпват открито за мрежов неутралитет. "Тя е привърженичка и приятел на мрежовия неутралитет и вярва в това, в което и ние. Затова поддържаме тези представители на властта, които са за съхранение и развитие на Интернет като свободна и открита платформа" - казва Райес.

В Европа Дейвид Колинз каза: "Ние не се стремим да ставаме политическа организация. Но там, където политиците и регулаторните органи влияят на Интернет и значи на Гугъл, ние осигуряваме чуваемост на нашия глас. Нас не ни интересува политиката сама за себе си, но ни интересува когато тя засяга Интернет".

Много анализатори от бранша смятат, че именно регулаторните органи с най-голяма вероятност ще създадат в скоро време проблеми на Гугъл. Мерките на ЕК по регулиране на видеото в Интернет и програмата "Телевизия без граници" могат да са само един от тези проблеми. Вторият проблем е, че в много случаи бизнесът става твърде едър и започва да се опитва да си търси място и по други пазари, на които преди не е бил.

И понеже Гугъл излиза твърде далеч зад границите на търсенето и става глобален собственик на медия, той също пуска пипалата си в нова за него сфера - казва Уорън Коен - шеф на лондонската консултантска фирма по маркетинг на търсенето Greenlight. Ако бизнесът на Гугъл до сега се развиваше повече в реалния, а не във виртуалния свят, той щеше отдавна да е попаднал пред очите на регулаторните органи.

Възможно е точно това да се случи и то скоро и Гугъл затова да помпи мускули. За ответен удар.

Защото компанията вече се оказа на огневата линия. В случая с Китай. Година след пуска на Гугъл на китайски той вече държеше четвърт от всички запитвания на китайски. И властите в Китай започнаха да блокират Гугъл. Фирмата от своя страна реши, че и е важен китайският пазар и пусна цензурирана версия на търсачката си. Месец след този им ход те бяха привикани в конгреса на САЩ и бяха обвинени в "омерзително сътрудничество" с репресивен режим.

Друга война, която се отваря е тази за авторските права. Гугъл започна работа с библиотеките на Оксфордския, Станфордския и Харвардския университет. Целта е сканиране на всички книги за новата услуга Google Book Search. И макар чрез търсачката да се показват откъси от книгите, фактът, че Гугъл разполага с целите книги дразни издателите. Затова вече има два иска срещу компанията и по този повод. От гилдията на авторите и Асоциацията на американските издатели.

Както се оказва има вече ясни фронтове на които за сега се води само позиционна война. Интересното предстои. От изхода на тази битка зависи и как и у нас ще ни нахлуват по домовете с качулки и автомати и как ще ни отнемат компютрите "за огромен Интернет-трафик".

Йордан Йорданов,
по материали от Интернет и в-к Гардиън.


Създадено : 26/12/2006 : 10:53
Обновено : 26/12/2006 : 10:53
Категория :
Страницата е прегледана 1551 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки