Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
История на компютърните вируси

Опит за написване на история на компютърните вируси
Anti-Virus.jpg Малцина знаят, че първият компютърен вирус се е появил в далечната вече 1975г. През мрежата Телнет и са го нарекли Creeper. Веднага след това е създадена и първата антивирусна програма. Нарекли я Reeper. В началото на 80-те години Фред Коен е експериментирал с програми, които могат да се саморазмножават и разпространяват. Неговото творение си създавало копие и си намирало изход към компютърната мрежа. Това вече се счита и за начало на съвременните вируси. Тогава, на седмата конференция по безопасност на информацията в САЩ в 1984г. Коен изнесъл доклад с резултатите от работата си. В този доклад за пръв път се използвало и понятието компютърен вирус. Но това все пак са официалните експерименти. Истинското отваряне на кутията на Пандора направили братята Армджад от Пакистан.
През 1986г. те продавали своите програми, но забелязали, че на пазара се появяват и копия, за които никой не им е плащал. Братята се ядосали, че някой им краде честния труд и решили да си го защитят. Те написали програмка the Brain и я имплантирали в програмите си. "Мозъкът" се активирал само при опит за незаконно копиране на дискетите. Но, копировачите били много и the Brain бързо излязъл извън границите на Пакистан. И шокирал неподготвеният за това пазар. Затова още през 1987г. се появила и първата книга за вирусите и борбата с тях.
Ралф Бергер създал своеобразен наръчник за начинаещите създатели на вируси. В резултат, още следващата година тогавашната Арпанет била масово заразена. Двадесет и три годишния автор го съдили и осъдили на 3-годишен изпитателен срок и 10 000 долара глоба. И започнали да се отнасят към вирусите сериозно.
През 1989г. Арпанет преименували в Интернет. Но се появил и първият троянски кон. Това е и годината на създаването на първият вирус, отчитащ наличието на антивирусни средства в компютъра. Това е т.нар. "Черен отмъстител" (The Dark Avenger).
През 1991г. се пише и първата програма за създаване на вируси (пакета VCL версия 1.00). С този пакет може всеки не чак толкова печен програмист да си изгенерира сносен вирус. Да се живее вече станало по-сложно. Поставен бил нов етап във вирусопроизводството. През 1993г. от вирус, създаден от 12 годишен хлапак пострадва почти цял Вашингтон и даже част от Белия дом. През 1998г. пострадва и Пентагона. Тогава министерството на отбраната на САЩ щраква, че вирусната атака може да е опасна не по-малко от военната. Така започва надпреварата във въоръжаването - компютърното.
През 2002-ра интернет-сървърите на бакбона (осигуряващи нормалната работа на Интернет) бяха така поразени, че на всички стана ясно - планирана и координирана атака може да извади коя да е мрежа от строя за поне седмица.
От тогава започват и политическите атаки - пакистански програмисти атакуват индийски сървъри, индусите пък пакистански. Арабите сриват израелски сървъри, а евреите - арабски. Чеченците атакуват руски сървъри, турците български, а всички най-често атакуват американски. Атакуват се и фирми. Да познахте! Най- атакувана е Майкрософт. Корпоративната мрежа на фирмата на Бил Гейтс се състои от 300 000 работни станции и 4200 сървъра. И ежемесечно се регистрират по над 100 000 опита за прониквания от хакери. Всеки месец към Майкрософт се насочват около 125 000 мейла, съдържащи вируси. А количеството спам, заливащо тази компания вече възлиза на 2.4 милиона мейла ежедневно!
Появи се и вирус, който лекува от друг вирус. (Велчия лекуваше от Лавсан/Бластер). Според специалистите Велчия е потушила епидемията на Лавсан само за седмица. Вече се появяват и нови вируси, които поразяват твърде интелигентно. Например вирусът Мигмаф не поразява програми на руски език. От тук до създаването на специализирани програми способни да блокират само определена страна или фирма - стъпката е една. И може би вече е направена.
Към есента на т.г. в световната мрежа циркулират около 80 000 вируса. Счита се, че са създадени от около 10 -12 хиляди програмиста. Срещу тях се борят около 500 световни организации. Само в САЩ в спецслужбите с борба с вируси се занимават 150 души.
А обемът на бизнеса на фирмите предлагащи антивируси вече се оценява на над 2 млрд. долара.
Да подсетя ли за древноримското - кой има полза?


Създадено : 26/12/2006 : 11:09
Обновено : 26/12/2006 : 11:09
Категория :
Страницата е прегледана 6647 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки