Раздели
Информационни технологии Музиката, която вдъхновява Политика и Общество Смях за отмора Стил на живот
 
Нашият бутон

Ще сме Ви много благодарни, ако поставите някъде във Вашият сайт и нашият бутон за бърза връзка!◊ код на бутона ни ◊

 
Как в България разбират защитата на интелектуалната собственост

19841.jpg Всички медии в дните около началото на май ежедневно следяха как се развива поредната акция на генералната диреция за борба с органзираната престъпност (ГДБОП) срещу нарушителите на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Този път обект на акцията бяха т.нар. p2p мрежи (програмни технологии, при които кръг от Интернет-потребители взаимно си споделят файлове). Целта, както винаги до сега, беше да се доведе до разумни обеми незаплатеното ползване на музика, филми и програмно осигуряване в България.

Но, докато при пряката продажба на носители (дискове, преди това касети и т.н.) с нелицензирано съдържание и от нелицензирани дистрибутори няма съмнения, че се извършва нарушение и се ощетяват собственици на авторски права, то в случая с поредната акция на ГДБОП се случиха поредица нелицеприятни гафове. Първият и най-сериозен, според повечето участници по интернет-форумите гаф, беше масираното тиражиране по медиите на заплахи, че на проверки ще подлежат всички интернет-потребители. При това ставаше ясно, че ще се влиза и по домове и ще се изземват и лични компютри. Вторият гаф беше свързан пак със законността на технологията на проверката. За да получат годни за съдопроизводство доказателства, служителите на ГДБОП е трябвало да нахлуят не просто в дома на гражданина, но и това да стане в момент на ползване на компютъра от него. Освен това, пак според съобщението на ГДБОП са арестувани интернет-потребители с най-голям трафик. Това вече открито говори, че е имало следене на мрежата и на гражданите и то с т.нар. СРС (Специални разузнавателни средства). За такова следене служителите на МВР би трябвало да са получили специално разрешение от съда. А това вече открито противоречи на Декларацията на Съвета на Европа за свободата на съобщенията по Интернет (Приета от Комитета на министрите на 840-тото заседание на постоянните представители Страсбург, 28.05.2003). Особено в нейните Препоръки 6 и 7.

Че подборът кой да бъде проверяван и арестуван е дело на проследяване, а не на фирмата –доставчик пролича и от следващия гаф. Веднага след изнасяне на информацията в медиите кои и за какво са арестуваните, последва изнасяне и на информация от лица с администраторски достъп от същата фирма. За това, че най-голям трафик вкл. и с нелицензирано съдържание имат всъщност държавните структури и в частност и МВР. Последва следващ гаф, този път на министър Василев, който побърза да обяви, че ще закупува нови компютри. Този път с инсталиран софтуер за проследяване. При това и той обобщи, че впоследствие такива системи за проследяване можело да се включат към, забележете отново, всички компютри.

Паралелно с това, само за дните на кампанията се случиха и две убийства на „бизнесмени”, една престрелка с ранен „бизнесмен” и едно групово нападение на цигани над кмет с цел убийство. Така всяко съобщение на медиите из интернет беше посрещано от всички потребители на мрежата с „това ли са приоритетите на ГДБОП”, „ние ли сме мафията” и т.н. Край на ставащата вече опасна за доверието на хората към институциите истерия сложи главният прокурор, който правилно охлади мераците на някои служители на ГДБОП да нахлуват по домове и да заплашват всички.

Междувременно със становище излезе и българското Интернет-общество. В тяхната декларация се насочи вниманието и към факта, че национална служба се използва за защита на частни интереси. И че правният ред у нас изисква фирмите, които се считат за пострадали от нарушени авторски права да си подадат иск в съда, да платят съдебна такса и в равен съдебен процес да доказват кой виновен и кой не. А не чрез полурегламентирани лобистки действия да се използва държавен орган, призван да се бори с организирана престъпност. И този орган да нахлува по домове и да арестува за сваляне на филми и музика.

Впоследствие, в отделно интервю, председателят на Интернет-общество оповести, че наскоро министър Петков се е договорил с правителството на САЩ и е получил помощ от 4 млн. долара, включително и за борба с нарушенията на авторското право.

Така стана ясно, че става дума не за самоинициатива на ГДБОП, а за масирана кампания, дирижирана от отвъд океана. Оказа се, според информация на в-к „Телеграф” пак от началото на май, че е проведена мащабна акция в 12 американски града срещу продажбата на незаконни CD и DVD. Кампанията е обхванала Атланта, Остин, Далас, Чикаго, Хюстън, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Филаделфия, Провидънс, Сан Диего и Сан Франциско. Градовете били подбрани въз основа на пазарни проучвания.

Паралелно от 26 април са започнали и поредни преговори между Русия и САЩ за защитата на интелектуалната собственост. Русия, според cnews, се е защитила и е доказала с цифри, че делът на нелицензираните аудио, видео и софтуеърна продукция, реализирана на руските пазари е спаднал от 80 на 66.7%.

А у нас, в един от интернет-форумите пък, беше поставен въпросът, защо след като българската държава унищожи практически производството на компакт-дискове, заплати 70 млн. на Майкрософт, закри сървъри като free.bol.bg, warez.tv и др., от АРСИС Консултинг”, който е юридически представител на BSA за територията на Р. България продължават да твърдят, че делът на нелицензираната продукция на българския пазар се увеличавал.

На интернет-страницата на BSA-България (http://www.bsabg.org) няма никакви цифри и доказателства. Тя прилича повече на сводка на бюлетин на МВР, отколкото на сдружение на фирми. Ето само какви заглавия се мъдрят там*:

ИНТЕРНЕТ ПИРАТСТВОТО В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ СЪЩО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

ПРОДЪЛЖАВАТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА “BSA ИДВА ВЪВ ВАШИЯ ГРАД”

НСБОП ПРЕУСТАНОВИ РАБОТАТА НА ДВАТА НАЙ-ГОЛЕМИ СЪРВЪРА В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

НОВА ПОЛИЦЕЙСКА ПРОВЕРКА ЗА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР В СОФИЯ

НИКОЙ НЕ Е АНОНИМЕН В ИНТЕРНЕТ

ОСЪДИХА СОФТУЕРЕН ПИРАТ С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА...

И все в този стил.

Защо МВР точно преди доклада на ЕК за членството на България, се занимаваше с проследяване и изземване на лични компютри няма смисъл да се коментира.

По-важното е как казусът със защитата на интелектуалната собственост да не води до негативни последици. Защото иззетите преди време купища компютри от интернет-клуб например, след пак такава шумна акция, бяха тихо върнати обратно и фирмата претърпяла огромни загуби е в правата си да осъди България в Страсбург. А при такива осъждания плащаме всички, а не АРСИС или ГДБОП.

Необходима е спешна промяна на прословутия чл. 172а от НК.

Текстът сега е: „който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин звукозапис, видеозапис или радиопрограма, телевизионна програма, софтуер или компютърна програма без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева”. Не съм юрист, но съм убеден, че с такъв обтекаем текст всеки адвокат-професионалист би трябвало да може да осъди работодател, който заснема с видеокамери работничките си, както в един фризьорски салон на ул. „поп Богомил”, например в София. Защото заснема и клиентите, които дори не знаят, че са следени. А смятам, че е възможно по същият този член скоро да бъде осъдено и самото МВР, ако изтече някъде видеозапис от камерите му по столичните булеварди.

Да не говорим, че може и да пострадат и самите служители на МВР, защото според чл. 171 от същия НК пък, „който узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба до пет лева (Не е смешно. Една година затвор са пет лева, според нашите законотворци).

(2) Ако деянието е извършено от длъжностно лице, което се е възползувало от служебното си положение, наказанието е лишаване от свобода до две години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, точка 6.”

След като не се докаже престъпление по чл. 172а, излиза, че е налице престъпление по 171 (2) от страна на извършилите операцията служби или на органът издал разрешение за „узнаването” на електронния трафик.

Затова може би е по-добре до прецизиране на авторските права и тяхната защита, ГДБОП да спазва не буквата, а духът на закона. Т.е да преследва тези, които реализират печалби, а не домашни потребители със спорна вина. Защото нито продавачите по площад „Славейков” са изчезнали, нито сървъри като Дата.бг са спрели да искат пари за търсене из нелицензирано съдържание.


Създадено : 26/12/2006 : 11:47
Обновено : 26/12/2006 : 11:47
Категория :
Страницата е прегледана 1597 пъти


Предпросмотр печати Предпросмотр печати     Версия за печат Версия за печат

 
За Вашият бизнес!Дестилация на:
ракия, водка и
аромамаслаТРИ ДЕ ЕКСПО
Само при мен!
Почти 40 000!
панаира и изложения!
 
Други функции


Приятелски обмен
Ползвайте го и по въпросите на ТРЗ

 
^ Нагоре ^
чичо Данчо - http://yordan3d.googlepages.com/
  Администратор на сайта Йордан © 2004-2007 - Сайтът е създден чрез CMS GuppY v4.5.17

Счетчик посешений страниц в сутки Счетчик уникальных посетителей в сутки