Търсят се Българи?

Уважаеми сънародници,
така се случи, че аз съм част от живата история на българските информационни технологии. По темата съм давал интервюта и на германска телевизия и на БиБиСи. Притежавам с официален приемо-предавателен протокол Силикон графикса, на който са проектирани част от днешните ни банкноти. Да, аз сам ходих в печатницата ни за пари и получих и пазя и до сега тази графична работна станция. А на такава са правени на времето и ефектите за 'Звездни войни'. Притежавам и работеща работна станция на Дижитъл (DEC - отдавна изчезнала компания). И едни от първите модели на Псайън/Psion (Серия 2 - промишлена и Серия 3 - хендхелд). И всичко това работи! Заедно с първите модели дигитайзери за ПК - Ваком. Един от първите портативни принтери на НР - Дескжет. Един от първите външни RAID масиви, процесори от фамилиите 600 и 6500 и др. Имам мои програми върху магнитни ленти, касетки за касетофон, перфоленти и даже перфокарти. Притежавам и документ от тогавашния ни НППФ за авторство върху програми като АРМ 'Ръководител' и други и документ от тогавашните правешки заводи, че мои програми са закупени за съпровождащи първите правешки персонални компютри. Познавам се с млади хора, които имат работещи бройки на първия български домашен компютър (за който съм писал програми)  'Правец 8Д' и на станалия после популярен 'Правец 82' (за който също съм писал програми). Мога да направя слайдшоу с истински кадри от първите ОС (не, не беше Уиндоус). От СР-М през РС ДОС, QNX, Desqview и т.н. та чак до първия Уиндоус. После вече не е история.
Търся Българи, които да помогнат да направим музейна сбирка на българската компютърна история. Където млади българи да пипват и да се убеждават, че България не е само хотелчета и кражби. 
Какво е необходимо?
Помещение някъде в центъра на София. И малко пари за реклама на сбирката. Поне колкото за заплата на една уредница на сбирката. Която да посреща, да обяснява и да координира по-нататъшното разширение на сбирката. Останалото ще го направим ние - аз и младежите с 'правците'.  
Обръщам се по този начин, защото т.нар. БАИТ (на която даже съм и сред учредителите) се занимава само с делене на баницата (делене на поръчките по ЗОП). И моят на времето (преди да забогатее) приятел Г. Балански (който беше реалният организатор на БАИТ преди да тръгне като картел на назначените за компютърни капиталисти) бил грозно отказал на младежите даже да препечатат част от моите програми за 'Правец 8Д', публикувани в навремето комсомолското приложение на в-к 'Орбита'.  Та, затова не търся ни Юлиан Генов, ни Йордан Кисьов, ни Николай Илиев, ни някой друг от назначените за капиталисти. 
Публикувана: 26.09.2010 22:51:08 в рубриката Инф. Технологии

Коментари:

Коментирал - Свободей

28.06.2014 10:15

:) Трябваше да споменете нещо и за компютрите Пълдин. Някъде в Русия този компютър още се изполва:)

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com