Трол, троли, тролинг и спецслужби

Какво знаете за троловете?
Не, не става дума за митичните северни джуджета. Става дума за явлението тролове из Интернет-сайтове. Става дума за хора, които влизат в даден форум или сайт само за да напишат нещо скандално и спорно. Обикновена глупост или ругатня. Да обидят вас или някого другиго от коментиралите или авторите. Обикновено троловете използват явни провокационни фрази. (Червени боклуци, Мръсни комунисти, Долни евреи и т.н.). Затова са и тролове. 
Терминът 'трол' идва от английското  to trawl, сиреч 'да уловиш с мрежата'. (Трала). Троловете търсят из Мрежата внимание (trawl for the attention).  (Освен ако не изпълняват поръчка). На трола му е безразлично за какво точно става дума в сайта. Той няма какво да каже на останалите по същество. Него го интересува вниманието към собствената му персона. Това са обикновените тролове. Те са хора, които имат ниска самооценка. Като правило в реалния живот това са хора социопатични. И често си имат и реални житейски проблеми. 
Но в тази статия аз няма да ви занимавам с тези по същество нещастни хора. 
Защото днес, с термина трол наричат и специални представители на различни спецслужби. Които могат да се появят на форум, чат и сайт, където върви важна дискусия или се обсъжда значима тема. Тези вече тролове вършат предварително планирани действия с цел да опорочат дискусията. Да насочат темата в програмирана посока. 
Днес на Запад има цели институти за тролинг. Те организират платени хора с цел агитация на интернет-потребителите. Независимо дали става дума за политическо направление, 'оранжева революция', черен пиар или дърти трикс спрямо конкуренцията. Всъщност, като тролинг от страна на спецслужбите на Запада могат да се разглеждат и част от действията, довели до свалянето на властта в Тунис и Египет наскоро. 
И така, под трол се разбира човек, който или е с психически проблем или е агент. Ако е агент може да върши провокации, или да налага виждания. Обикновено такъв вид (агентите) тролове имат по много акаунти. Те са регистрирани в много интернет-проекти. Много специални тролове ползват и акаунти-еднодневки. Сиреч само за дадена цел и после нов акаунт. Случва се сами да симулират 'дискусия' чрез мнение, подписано от един свой акаунт и последвано от мнение, подписано от друг акаунт пак на същия трол (Това лесно се прихваща чрез т.нар. АйПи адрес). 
У нас често из фирмите-посредници за намиране на работа пише 'работа в интернет', 'печелете от интернет' и т.н. Лично аз съм попадал на едни, които искаха да им проследявам сайт за запознанства. Е, най-често зад такива точно обяви се крият и трол-институтите. Идете на http://samara.hh.ru/vacancy/3792573 Там ще видите обява на посолството на САЩ в Русия. То набира Social Media Assistant. Задължението е the position is responsible for creating and placing Embassy content on Russian social media sites. The position regularly reports regularly on what bloggers and social media are saying on issues that affect the U.S. Embassy.
Да преведа все пак, защото това тук е Български проект: Търси се човек на длъжност социален асистент. Задачата му е да създава (пише сам) и да разпространява съдържание, поръчано му от посолството на САЩ в руски социални интернет-сайтове. Той (социалният асистент), е длъжен редовно да докладва какво блогерите от социалните сайтове обсъждат по критерии , зададени му от посолството на САЩ. Има си публикувана заплата и подробни изисквания към бъдещия трол. 
Но според Михаил Тулский, президент на аналитичния център "Политическая аналитика", с тролинг се занимава и днешната власт на Русия. Особено те, путинските единороси, са се уплашили, твърди Тулски, след оранжевата революция в Украйна. И са подготвили и те своя 'бригада'. Руските блогъри сполучливо ги наричат 'Холдинг Кривда.ру'. Финансирал ги някакъв фонд за ефективна политика към Кремъл с шеф Глеб Павловски. Според Тулски, да се ползват тролове в Интернет е по-евтино, отколкото да се дават пари за поръчкови статии из вестниците. Една поръчкова статия в Русия струвала между 10 и 30 хиляди долара. А на Запад, във влиятелни вестници - между 100 и 300 хиляди долара. А в Русия за сега на троловете плащали към 1000 долара. 
У нас майор Колев от ГДБОП все се жалва, че не му стигат щатове и пари. Може и така да е. Но, ако се сумират парите и 'кадрите' и на ДанС и на отдела на майор Колев в ГДБОП, едва ли ще се получи малка сума. И все пак, със спецтролинг у нас се занимава най-вече отровеното на САЩ общество. Но не само то. Активни са и определени 'българи' емигранти. Много бързо спецтроловете могат да бъдат засечени, ако се вглеждате в коментарите на статии от сравнително независими личности със свое мнение. Например под статии на Веселина Томова, Огнян Стефанов, на Люба Манолова и активни форуми като да речем БГМама, форумът на в-к 'Сега' и т.н.   

Публикувана: 09.05.2011 09:03:05 в рубриката Инф. Технологии

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com