Оцеляването: ардуино-вход

Както споменах в началната си статия за ардуино в раздела 'новините днес', традиционните алармени системи разчитат основно на т.нар. PIR-датчици за движение. Те работят в областта на инфрачервените вълни, но много често грешат. Грешат при буря от разклатени клони. Грешат от близо преминали котки или прелетели птици. Грешат и от отразени слънчеви лъчи. А когато сгрешат няколко пъти се получава приказката за лъжливото овчарче и вашата охранителна система става не просто досадна с безсмисления си вой на сирена а даже и противна за околните. Т.е. за навън тези сензори определено не са подходящи. А пък през стъкло те не реагират. 
Затова, ако трябва да се търси сигурна детекция, че някой и то точно човек се опитва да проникне, следва да се търси по-сигурно решение.
И аз вече споменахв в началната си статия, че такова решение следва да е комбинирано.
Освен пир-датчиците по специализираните магазини се продават и т.нар. микровълнови датчици. Те вече могат да реагират и през стъкло. Т.е. могат да са вътре в къщата но да реагират ако някой наближи към къщата в района на прозорци или врати.
Затова, аз препоръчвам комбинация от микровълнови датчик, ултразвуков сензор за ардуино и т.нар. глаз-брейк (датчик за счупено стъкло). Датчикът за счупено стъкло служи ако хитрецът първо хвърли камък отдалеч и избяга за да довършва делото си следващата нощ. Микровълновият има две зони на реакция. По-сигурната е зоната на реакция на близко разстояние (т.е. човекът се е доближил до прозореца).
Сега за това, което все още не е разработено у нас. 
Ултразвуковият сензор за ардуино е на практика ехолот. Има предавател и приемник, както се вижда на снимката.
И сега каква следва да е програмката за ардуиното, за да управлява сензора?
Ами активира се сензора за да речем 1000 милисекунди през тригера. Т.е. излъчва се ултразвуков лъч за известно ни време Т1 (1000 милисекунди). Излъчената вълна среща препятствия и се връща отразена и уловена от сензора за ехото след да речем време Т2. Получаваме едно време Т3=Т2-Т1. А Т3/2 е времето, за което вълната е достигнала до обекта да речем нарушител. 
Знаем скоростта на звука (340 м/сек). Е, от времето на основното образование помним, че пътят е равен на скоростта по времето. Т.е. ардуиното, циклично пращайки сигнал и смятайки разстоянието може програмно да 'разбере' дали някой приближава или не. 
Та, ако е сработил някой друг датчик (микровълнови, пир или глазбрейк) и ултразвуковия сензор твърди, че да, някой приближава - ясно! както казват руснаците 'огонь на поражение'.
А как да реагира 'умният' самозащитаващ се дом с помощта на ардуиното?
Очаквайте следващата ми статия за оцеляването.
Публикувана: 03.05.2015 20:21:30 в рубриката Инф. Технологии

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com