И за императорския финансов министър

Да си финансов министър по време на криза е много отговорно дело. А да си финансов министър във време на война си е направо като да си дясната ръка на главнокомандващия. Това нашите тикварски горановчета едва ли са и усетили. Те отговорности пред народа си нямат. Теглят заеми и си ги разпределят без да им мигне окото. Нали днес няма Народен съд и не им пука. Ще избягат както дянковчето на гробарите и толкова. Съвсем друго са финансовите министри, останали в историята като гении в най-тежки времена. Аз като че ли единствен писах и за финансовия гений на третия райх на Хитлер - Шахт и за финансовия гений на Сталин - Зверев. Може би, пак само аз превеждам и днешните реални учени-икономисти - Катасонов и Глазев.
Спазвайки идеята си, сега ще ви разкажа за финансовия гений от имперско време на Русия, който всъщност е разбил Наполеон. Днес руснаците даже го обявяват за най-добрия им финансов министър за цялото съществуване на Русия.
Става дума за Егор Францевич Канкрин. Английският лорд Дизраели за него казвал 'странния евреин'. Защото Канкрин е бил внук на хесенския равин (Хесен - Германия), който е бил примамен от по-високите заплати, давани в Русия  и който равин се изселил със семейството си в Русия. Но макар и да стига до най-високата царска служба в Русия, Канкрин не е крал, а така и си е останал само с императорската заплата и награди. А е свършил много, даже за времето си невъзможното. Защото той не само спира кражбите из руската имперска армия, но и успява да осигури непрекъснато снабдяване с войсково оборудване, храна и амуниции армията на Кутузов даже и след като е сдаден не само Смоленск ами и даже и Москва. 
Първо Канкрин през целият си живот не спира да се учи, да чете и даже и да пише и книги. Например Канкрин може би стои в дъното на стратегията на Кутузов, защото той пръв пише в своя книга доста преди нахлуването на Наполеон, че 'Русия е естествена крепост, а климатът и и размахът на територията и са и съюзници'. 
Когато императорът Александър Първи, преди да го издигне за финансов министър, запитал Барклай де Толи що за птица е този Канкрин получил отговор: ' Знаещ и способен човек, но с непоносим характер'. И за разлика от тиквата днес, тогавашният руски император не сложил чуждоверно сукалче за свой финансов министър а се навил да се разправя с лошия характер на Канкрин щом ще е в полза на империята.

Защо Канкрин е велик?


Както пишат руснаците 'Голодный солдат хорошо драться не будет, а прокормить огромную армию, не разорив при этом и так находящуюся на грани финансового краха страну, невероятно сложно. Особенно при нравах отечественного чиновничества, крадущего всё и вся.' Т.е. гладен войникът няма да се бие добре, а да се нахрани огромната армия без да бъдат разорени при това народът в тила е невероятно сложно. Особено при нравите и на тамошното чиновничество да краде всичко и от всякъде'. 
Но Канкрин успява.
И не само успява! Военния бюджет по време на войната дори е съкратен с 25 милионен профицит!. А когато руската армия е вече на европейски територии на път за Париж, Канкрин е заставил съюзниците си да съкратят доставните си цени за руската армия 6 (шест) пъти! Бил е жесток преговарящ и се е дърлил на времето си за всеки тон сено даже. Да сте чули горанов на тиквата да е сторил нещо добро за България? Угроби ни с непосилни заеми и се покри.
А Канкрин е бил и напълно човечен. Описан е случай, в който даже Кутузов заплашил да зареже руската армия в защита на Канкрин. Когато руснаците завземат с бой някакъв съпротивяващ им се упорито немски град и вбесен руският имперски син - великия княз Константин дал заповед да се унищожи за назидание немския град, Канкрин категорично се възпротивил на княза. И княза тръгнал да издава заповед да се уволни Канкрин. Тогава при княза влязъл самият Кутузов и казал: 'Ако ще отсранявате с такава лекота крайно необходимите за войната кадри, които не можем получи даже за милиони, то и аз няма смисъл да оставам с вас и си подавам и аз оставката'.
След войната крадливите чиновници все пак оставили в трета глуха вече генерала от инфантерията Канкрин. И той си пишел необезпокояван книгите, докато в Русия пак станало лошо от кражбите на властта.
За Канкрин се сетили пак чак в 1823г. когато отново руската империя се оказала отново напълно разорена. Хиперинфлация, всеобща бедност и даже офицерите ходели боси. Финансовият министър след Канкрин, граф Гурев просто унищожил Русия без война, както направиха днешните гробаджии.
За ужас на всички чиновици, императорът все пак пратил Гурев в оставка и назначил отново Канкрин.
И Канкрин отново извършил чудото. Той провел т.нар розова девалвация, въвел държавните кредитни билети (нова валута), въвел твърди защитни мита и тарифи и укрепил руската промишленост (за разлика от днешните банкстери). Към края на реформите му руската рубла за пръв път в световната история става твърда валута.
Но въпреки че го назначил, император Николай Първи не го обичал. Например императорът държал на униформите а Канкрин си ходел както му падне. Веднъж се явил на доклад при императора увит с някакъв дебел вълнен шал. На императорската забележка, че така ходят жените, Канкрин му казал: 'ако аз заболея кой ще ти оправя бюджетните каши'?
Но въпреки всичко и Александър първи и Николай първи много са ценяли невероятната честност и откритост на Канкрин. И Николай първи държал Канкрин на работа, докато оня съвсем остарял и не можел вече физически да работи. И само година след като го оставят в пенсия, това в 1845г. Канкрин умира на 72 години. Естествено, че след него новият финансов министър граф Вронченко отново бързо докарал Русия пак до криза.

Описвам случая, пак да потретя, защото финансовите министри на гробаджийската власт не само не мислят за народа си, ами го и закопават все едно България отново се е била на три фронта и отново е разбита и окупирана.

-----------------------------------------

ПП

Естествено съм обновил с нова моя идея и проекта си 55+ релакс на село.

Публикувана: 26.06.2017 10:45:59 в рубриката Новините днес

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.