Бордовия компютър в колата ви? Дай пари робе!

Мои познати ме питат защо не пиша в последно време. Ами аз написах защо не пиша и то неведнъж. 
Тук, в България всичко свърши. 
Утре тиквата да ви каже, че ще ви бесят, най-много Томова от Афера да се осмели да запита 'а въжетата сами ли да си ги носим или от НОИ ще пуснат специална пътека'? Това е положението и дядо ви Славейков го е забелязал още ехеее... по-миналия век. (И него съм цитирал неведнъж).
Писах и че надеждата ми е, че руснаците ще се стегнат и ще си направят пак революцията и после ще се сетят и за 'братушките' си, но като гледам, и в Русия положението става все по-плачевно. Там май и война им готвят. Така както и управниците на САЩ стъкват проблем подир проблем и на собствените си граждани.
Затова и в последно време пиша само по проблемите на оцеляването. Защо иначе да пиша за все по-многобройните и алчни орди от полицайчета на ГРОБаджийската власт и все по-увеличващите се рекетиращи ни чиновнички, пак естествено на ГРОБаджийската власт? Та други в България останаха ли?
Затова, забелязах поредния проблем за който никой не пише, но който вече ни поставя в условия на оцеляване и пак пиша.
Става дума за т.нар. бордови компютри в личните ни автомобили.
По-рано беше лесно. Вдигаш капака, сипваш малко в карбуратора, даваш на приятеля ток или още по-рано въртиш манивелата и пак се движиш.
На това световните врагове на човечеството се оказва, че вече са сложили край.
България отдавна се наводнява с автомобили втора употреба. Но вече и по-скорошните леки автомобили втора употреба и те имат бордови компютри. И става ад. 
Защото първата работа на бордовия компютър при негов си измислен или при някакъв дребен проблем из системите на автомобила е да те прати в т.нар. авариен режим. Т.е. никаква мощност и само максимум на втора скорост. Как изглежда това много добре ми го описа мой приятел: Тъкмо си тръгнал да изпреварваш колона от ТИРове по баира и хоооп точно когато си в насрещното и успоредно до ТИРа, бордовият компютър минава в авариен режим, колата забива нос и скоростта и пада и ти се чудиш как да се свреш между двата ТИРа за да не се удариш в насрещния автомобил. Е, който успява се скрива. Който не - увеличава броя на катастрофите по пътищата ни, защото така явно е напрограмирано пааак от златния милиард.
Не ми вярвате? Е, докато е в гаранция автомобилът Ви може би всичко ще е наред. Но да започна с по-важното:
Гледам аз, бордовия компютър на японската 'Сузуки лиана' е английски ('Делфи' се казва). Да, ама пак английски и пак на 'Делфи' са и компютрите и на 'Рено клио' и на 'Рено канго' и т.н. Нищо че реното е френско. Т.е. за мен е очеваден опитът да бъде сложен под единно господство и автомобилния бранш. 
Но нека първо малко разяснения за, както казват руснаците, 'тези, които не са били в танка': Първият бордови е италиански и е от още преди 1970г. Но обикновено се занимаваха само със запалването.
С времето тихомълком бордовите компютри прихванаха всичко в автомобила. А те, 'бордовите компютри', казват повечето сервизаджии 'не се поправят'. Чат ли сте? Нещото, което хем събира пълна информация за вас (километри, скорост, гориво и т.н.), хем само решава дали вие можете или не можете да ползвате колата си, хем НЕ СЕ ПОПРАВЯ! Само се заменя с ново. И то с точно същото нещо за точно същия не само модел автомобил ами и година на производство дори. Схванахте ли какво ви очаква? 
Ами нали виждате какви ги върши били гадината? Нищо че съвестно сте си платили за уиндоуса му ХР, той обяви, че вече не го поддържал и край. Само проблеми вече прави, докато не си купите насилствено уиндоуса му там 7, 8 или вече 10. Т.е. дай пак пари. Пак за бъгове, обновявания на дупки уж в сигурността и т.н.!
Същото ще стане явно и със стария ви автомобил когато това решат пак  англосаксите но от 'Делфи'. Когато решат и кажат, че 'това вече не се поддържа' и автомобилът ви ще стане куп желязо в двора ви.
Само още една бележка за мрачното бъдеще:
Вече се движат първите автомобили без шофьор. Не само гугъл, но даже и руснаците експериментират с газелите си да се движели безпилотно като маршрутки из Москва и даже и камазите им да се движели по магистралите им без шофьор. Е? Представяте ли си половината коли с шофьор и половината вече без и изведнъж нечий бордови компютър дефектира? Да речем не при шеснадесет-лентовите магистрали на Китай или по 5-6 лентовите в САЩ и Москва. А само в тунела Витиня по време на безкрайните му ремонти с едничката цел да се сложат и там видеокамери и да се откраднат много наши пари. Т.е. когато всички са в едната му тръба както е откак тиквата е на власт. На мен не ми се мисли, но се замислете какво имам предвид.
Сега малко 'научно-популярна' информация за бордовите компютри, за да бъда изцяло разбран за голямата опасност пред Човечеството:
Съвременните бордови компютри четат информация от поне 20 и повече датчици, навряни на най-невероятни места в автомобила ви. Освен данните за разход на гориво, за което писах, те събират данни даже от коляновия вал (честота на въртене, че даже и положението му), маслото, разход на въздух, от свещите, от всякакви помпи, дюзи при дизелите и т.н.). Вече се събират данни даже и за неравностите по трасето.
Събирайки тези данни, бордовият компютър подава и управляващи сигнали било към запалването и то до момент на подаване на искра в цилиндрите, управлява системите за впръскване на горивото и прочие неща без които автомобилът не може вече да мръдне наникъде.
Всичко това е замаскирано пааак под грижи за вашата безопасност и за икономия на гориво и за опазване на околната среда.
Да, ама:
Вече нашего брата програмистът се оказва, че трябва да влиза и в автосервиза. А нашего брата програмистът е свикнал да иска голеееми пари. И много много да не се грижи за грешките си. К'во толкова, ще пуснем вместо уиндоус 7 уиндоус 8, в който ще отстраним старите грешки и ще натворим нови и клиентът пак ще си плати. (Не дай Боже да е такава логиката и на програмистите на 'Делфи', каквато е на билгейтсовците от САЩ).
Но да оставим настрана програмистите. Да речем че в 'Делфи' работят свръхпрограмисти замислени не за почивчицата си на Канарските острови, а само за доброто на хората. Но компютърът и да е бордови си е компютър. Т.е. изисква висока надеждност от 'периферията' си. И се 'бъгва' често, особено от проблеми в електрозахранването си. Да не говорим как му влияе проникване на вода по 'мейнборда'.
Е?
Сетихте ли се как колата ви от нова може един ден да не тръгне?
Ами само ако без да искате при смяна на акумулатора объркате + и - иии... е може и да оцелее при първия път. Ами ако се лее дъжд като из ведро на пътя и уплътненията на бордовия ви компютър пропуснат влага? Можете да сте свидетели на такива после шашави уж 'дефекти', че не заплатата ви ами и кредит да се наложи да теглите за да си плащате 'ремонтите' на разните 'всезнайковци' по сервизите. Ще ви изпосменят купища помпи, дюзи и катализатори преди някой да се сети, че всъщност проблемът е в бордовия компютър. Положението става все по-лошо. Затова и малко съвети от един който навремето е започнал от първите изобщо компютри. Програмирал ги е, сглобявал ги е поне четвърт век. (Т.е. от мен):
Най-вече внимавайте с тоците по колата си. Например не сваляйте клема на акумулатор при работещ двигател, не опитвайте да активирате стартера при откачена силова шина, внимавайте ако някой майстор с електрожен вземе да се върти около места в автомобила ви където има и кабели и т.н. Е, аз не се считам за спец и по бордови компютри, а просто попрочетох разни неща по форумите. Изглежда не напразно относно 'Делфи' си има форум от пострадали и той е на домейн с име 'Делфихаос'. И то форум на англоговорящите. Защото руснаците много много не се церемонят. Вече има из техните форуми пък готови файлове, които заменят флеша (паметта) на бордовия компютър с друга с различни цели. Я тунинг, я просто преработка от един модел за друг.
Положението, надявам се, сте се убедили вече, че не е никак розово.
Даже един друг мой приятел като поговорих със сервизаджии преди да напиша този материал ми разказа и шоу-случай, когато собственик на модерно беемве идва в сервиза със завързан с връв багажник, защото бордовия компютър нещо се скапал и решил че багажникът не може и не трябва да се затваря. От тук нататък ха махнеш връвта и ха багажникът скочил, защото нали знаете, че с 'копче' от таблото се отваря нормално. Ама 'копчето' и то не било вече под контрола само на собственика. Накрая за подобряване на настроението ви един виц. За най-напичкания бордови компютър - този на беемветата.
В едно беемве 6 на някакъв светофар в Украйна отзад се блъснала една стара запорожка. Бордовият компютър на беемвето веднага се обадил с женски глас: 'намерено неизвестно устройство в багажника, да го подключа ли към системата'? 
Както виждате, вицът не е много далеч от действителността.
Аз мога да направя специален интернет-проект за бордовите компютри. С цел да си обменяме информация и да се спасяваме сами от все по нараствашите грижи на управниците ни все и само за сигурността ни. Но сам няма смисъл. Ако има знаещи, като например един мой приятел Владо (бивш лауреат на Димитровска награда за научно-техническо творчество навремето), който беше шашнал един сервизаджия като го отместил от компютърния му стенд и сам си оправил аудито - пишете в коментарите под статията. Аз ще ви върна отговор на регистрационния ви мейл. Може да се мисли и вече има и готови приложения и за смартфони, които четат данните от флеша на бордовия компютър на най-новите автомобили и ги тълкуват за собственика, да речем по-аналитично, отколкото непонятните за повечето хора иконки изрисуввани при дефект от бордовия компютър на командното табло.
--------------------------------------------
ПП
обновил съм и проектът си 55+ релакс на село. Интересно е и там.
Публикувана: 01.10.2017 10:42:03 в рубриката Новините днес

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.