Римският клуб: Банкстерството си свърши работата?

Това, за което у нас се мълчи е, че наскоро Римският клуб представи новия си доклад със заглавие: 'Come on! Капитализмът, късогледството, населението и разрушението на Планетата'. Докладът е по повод половин век съществуване на официалната върхушка на световните господари в сянка. Но защо този доклад е важен? Доклади Римският клуб пуска нерядко. От 1968г. до сега те са над 40 (т.е. все пак под един на година). Но Come on е само втория доклад на клуба, който изразява неговата консолидирана позиция с настойчив тон. Затова си струваше да ви обърна внимание на съдържанието му. Защото потенциално докладът е един от най-важните документи на годината. Това, което казва Римският клуб обикновено рано или по-късно става ръководство и за действие. Само за сведение, ще ви кажа, че има доклад на Римския клуб относно превръщането на медицината в скъпо платена и не за всеки услуга който излезе още през 80-те години на миналия век. И както виждате у нас вече няма медицина за народа. Отскоро няма медицина вече и за обикновените руснаци.
Накратко съдържанието на Come on се заключава в остра критика на капитализма, неприемане на финансовите спекулации, отказ от опростенческо разбиране за процесите в света, призив към алтернативна икономика и ново Просвещение.
Юбилейният доклад е написан от двама президенти на клуба Ернст Вайцзекер и Андерсън Уикман (вероятно също еврей), но и с участието на 34 други важни членове на клуба.
Много от идеите на доклада нямат нищо общо с ултралиберастийството, така че ако искат да са в крак с времето нашите противни битивита и нови вече следва да поизчистят каролевчетата си от екрана.
И така по-подробно за доклада:
Още в предисловието му става дума, че светът се намира в опасност и спасението е в промяна на господстващия мироглед. Отправна точка за авторите служи концепцията за 'пълния свят' на американския еколог и икономист Херман Дейли. Човешката цивилизация, според идеите на Дейли, се е формирала в условията на 'празен свят', т.е. свят на неоткрити територии и излишъци на ресурси. И преобладаващото мислене и даже и религии днес все още почиват на тази основна мисъл (грубо казано, че има още от къде да се вземе). Но реално човечеството е влязло вече според Дейли, в епохата на 'пълен свят', даже запълнен до край и ако се продължава така колапсът е неизбежен. (Сега дано се досещате като за чий Бил Гейтс твори 'ваксини', които трепят Африка, защо и у нас медицината не лекува а убива и т.н.)?.
Докладът се състои от три части. Първата следва да ни убеди в цялата дълбочина на днешната криза и тенденциите и за още по-кризисни времена.  Втората част е посветена на критика на мирогледите и излагане на новата философия на новото Просвещение, а третата част съдържа практически насоки за новите управляващи. По принцип даже заглавието е хитро, защото на английски Come on може да означава и последвай ме, но може да означава и не се опитвай да ме лъжеш.
И така, Първата част накратко:
Планетата деградира. Авторитаризмът и фундаментализмът шестват необезпокоявани. Спекулативният капитал тържествува.  Днешната криза не е вече циклична, а е постоянно задълбочаваща се. Тя, кризата, не е само икономическа но и политическа, социална, културна, морална, криза на демокрацията и даже криза на цялата капиталистическа система. Днес Римският клуб си признава, че от 80-те години на миналия век насам е станало израждане на капитализма и основният източник на приходи е станал финансовите спекулации. Това е била основната причина за кризата 2008-2009г. но банкстерите тогава не само са съхранили позициите си, но на практика са излезли победители. Цитирам: 'те (разбирай хампарцумянчетата у нас), се направиха твърде големи за да губят или за да бъдат пратени в затвора'.
98% от финансовите операции днес според Римския клуб са спекулации. В офшорните зони се криел от 21 до 32 трилиона долара. Пак цитат: 'Представителите на големите корпорации не плащат данъци и постоянно (както каролевчето у нас) говорят, че не нарушават закона. Което е вярно и затова трябва да се променят законите'.
Съществува излишък от капитали във фиктивни сфери, докато направленията, от които зависи бъдещето на планетата ни изпитват дефицит от финансиране. 
Днешният период авторите на Come on наричат Антропоцен, т.е. геологична епоха, в която дейността на човека е определяща за Земята а не обратното. За справка 97% от масата гръбначни на Земята днес са хора и животновъдство и само 3% са всички останали там лъвове, слонове, мишки, птици и т.н.
Според клуба даже локален ядрен конфликт (те смятат такъв възможен между Индия и Пакистан) ще окаже глобално въздействие на планетата.
Специално внимание в доклада се обръща и на излишното потребление. Ако се измери изхвърления от човека в атмосферата въглероден двуокис (СО2), който се смята за причина за глобалното затопляне, то ще се окаже, че 1% (само един процент) от най-богатите американци генерират 380 тона! СО2 годишно, докато средният жител на Земята генерира 6 тона (53 пъти по-малко). 10% от най-богатите в света изхвърлят 45% от всички отпадъци на човечеството! Те първи трябва да преминат към устойчив модел на живот, препоръчва клубът. (Бел. ЙЙ: Мисля, че вече в Саудитска Арабия се тества и как свръхбогатите да станат по 'устойчиви'. Там в някакъв скъп хотел току арестуват някакви принцове и специално подбрани и командировани палачи на ЦРУ ги измъчват докато принцовете не кихнат исканите от тях суми. Оня ден е арестуван нов принц и му поискали откуп от един милиард! долара).
Но не си мислете че клубът е станал човечен. Докладът продължава да настоява, че трябвало максимално да се съкращава раждаемостта и даже благодари на държавите, които са успели с 'редукцията' (вероятно и на българските кадесари вече е изразена благодарност за това, което сториха на България).
Интересен момент в доклада е, че най-голяма вреда на планетата нанасяло животновъдството. 'Това е разкош, непозволим в условията на 'пълен свят'.
Бъдещето на човечеството било свързано с градовете. Римският клуб се отнася с недоверие към 'експоненциалните технологии' и обещания на техноутописти като Курцвейл (аз писах за него, но има много важни нови неща по повод на изкуствения му интелект вече и скоро трябва пак да пиша и по тази тема). Има реална опасност от неконтролируемо развитие и неетично използване на технологиите и засега, според Come on, не е ясно как това може да се избегне (Само за потвърждение да ви кажа, че тази година вече имаше в САЩ компании които задължиха работниците си да се чипизират ако искат да са на работа).
Малко за философията в доклада.
Авторите по-отделно обясняват защо в теориите на Адам Смит и Дейвид Рикардо за капитализма (основа и за мислите и на Маркс) има грешки или са били невярно изтълкувани. Също се критикува и теорията на Чарлз Дарвин. И то Дарвин се критикува в най- каролевската простотия. Тази за свободната конкуренция. Правилно разбирания дарвинизъм трябвало да включва и ограничаване на конкуренцията и защита на слабите видове, представете си.
Всъщност ключовите моменти на новото Просвещение са в комплементарността, синергетиката и баланса.
Баланс следвало да се постигне в:
 - кратковременните и дългосрочни перспективи;
 - между индивидуалното и колективното (опаа, задава се май нов социализъм?);
 - баланс и отчет на общото благо, т.е. в икономиката това означава че държавата (обществото) трябва да установява правилата на пазара а не обратното (закачи си го каролев на стената това);
 - между равенството и справедливото възнаграждение, т.е. от държавата се изисква да обезпечи механизъм, гарантиращ социална справедливост;
Баланс следвало да се постигне и в образованието, но твърде много са препоръките към университетите, пък и едва ли нашите кадесарски 'унивесрситети' като НБУ или там денчевия ще чуят за какво иде реч без нова революция.
Мисля, че в общи линии става ясно какво се препоръчва като нова линия в света. И бъдете сигурни, че както тогава изведнъж се пръкна рейгъномиката, тачеризма и т.н. довели ни до днешното тотално ограбване, така и скоро ще се пръкнат (даже май Тръмп е вече реално начало) нови тръмпономики, нови ню ордъри иии... това, което днес ни се струва фантастика ще се окаже вече реалност.
----------------------------------------
ПП
Обновил съм и проекта си 55+ релакс на село с нова статия и там

Публикувана: 26.12.2017 15:14:46 в рубриката Новините днес

Коментари:

Коментирал - Атанасов

26.12.2017 20:45

Честита Коледа!
Благодаря Ви, че пишете за неща,
за които почти никой и не споменава!
Димитър Атанасов

Коментирал - Димитър

28.12.2017 05:35

"- между индивидуалното и колективното (опаа, задава се май нов социализъм?);"
От известно време насам съм сигурен, че новият стар социализъм е неизбежен.При което социализма на грузинеца с мустака и циганина с каскета ще ни се сторят като "Лека нощ деца" Просто и ясно: проблем-реакция-решение. И при двете системи, капиталистическа и социалистическа малцинство присвоява благата от труда на мнозинството. И двете системи са несправедливи. Ричард Улф констатира, че вече 40% от американците са склонни капитализма да се замени със социализъм... Де опашки за маслини, де!! :)

Коментирал - Кирил Иванов

19.04.2018 10:59

Здравейте,
Докладът на Римския клуб, за който говорите, ще излезе всеки момент на български.
Поздрави,
Кирил Иванов, издател

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com