ГМО катастрофата в САЩ - урок за целия свят.

От САЩ натискат продажните български управници да ни натресат ГМО и у нас. И българските подлоги почти се съгласиха. На практика ГМО има под по-лека форма вече и у нас. Докато в САЩ ГМО бомбата вече цъка. 
Всъщност защо янките искат да ни натресат ГМО? ГМО е първо контрол. Второ ГМО са гарантирани печалби. За янките. Всъщност за Монсанто или някоя друга противна античовешка корпорация. 
Защо съм на такова мнение? 
Защото ГМО са толерантни към хербициди растения, позволяващи третирането на посевите с мощни химикали. Така се унищожават плевелите, но не и 'благородната' култура. Предимството, с което ни упойват за тези ГМ растения, е удобството. Така фермерите могат да пръскат по-често с даден хербицид, без това да доведе до унищожаване на посевите им. Но както бактериите развиват резистентност към антибиотиците, така и плевелите стават по-устойчиви на хербициди. Близо 99% от толерантните към хербициди ГМ култури са Roundup Ready (RR) вариации, разработени от “Монсанто”. Те са така разработени, за да са устойчиви на хербицида глифозат, който е основна съставка на Roundup – най-продаваният хербицид на фирмата. Употребата на глифозат нараства все повече, но и все повече плевели развиват устойчивост към хербицида. За да се справят с тази устойчивост, фермерите третират посевите си с хербициди по-интензивно. Така за периода 1994 – 2006 г. количеството глифозат, с което се пръска всеки акър ГМ соя в САЩ, нараства с повече от 150%. Сега виждате ли изгодата за 'Монсанто'? Но да видим до какво води това нарастване на все повече глифозат в почвата:
 Земеделски производители и научни работници от Арканзас съобщават за гигантски  „супер плевел” (вид щир – Amaranthus palmeri) висок  2,5  до 3 метра, който оцелява и след второто третиране с Раундъп. Ако бъде  оставен да  се развива, плевелът  унищожава реколтата от соя и царевица само за една година! Защото, за разлика от културните растения, плевелът  може да издържа на продължителни засушавания, произвежда  десетки хиляди устойчиви семена и разполага с мощна коренова система, която изсмуква хранителните вещества,от почвата на културите от голямо разстояние около себе си. През 2007 г. около 10 000 дка в Джорджия са изоставени след нападение на мутиралия плевел, е заявил Алън Йорк, пенсиониран професор по селско стопанство от държавния университет на Северна Каролина и национално известен експерт, работил за 'Монсанто' през 70-те години.  (В периода на разработката на Раундъп). За 100 000 заразени декара в Джорджия пък сигнализира Стенли Кюлпипър (Culpepper) от Университета в Джорджия. Той информира и за 29 други щати, които вече са потвърдили резистентност на плевела към глифозат. Очаква се плевелът да се настани и в съседни щати. От общо десет вида плевели е засегната 'Сев. Каролина'. А цели 189 плевела в целите Съединени щати са развили устойчивост към хербициди. Само плевелът  Palmer amaranth се очаква да засегне 1 200 000 дка в 20 окръга на щата Джорджия, 800 000 дка в 22 окръга на Сев. Каролина и 520 000 дка в девет окръга на Южна Каролина. Дали си представяте какво е това на фона на мижавите 38 000 000 дка на цяла България?  
Затова вече от  Министерството на Земеделието на САЩ и учени, от цялата страна, предупреждават земеделските производители да използват алтернативни методи, като например обработване с различни хербициди. Лошото е, че  някои хербициди имат по-негативен ефект и от Раундъп върху околната среда. А пък създаването на нов хербицид струва към 200 милиона долара и трябва да се продава дълго време за да оправдае разходите. Така се стигна до заселване на САЩ с нови роби за плантациите им. За първи път от 50 г в САЩ наемат имигранти да плевят ръчно плевели. Но про-ГМО лоби в  Американското министерство  крие  истинското състояние на реколтата в САЩ, за  да се скрие суровата действителност и да се предотврати експлозивен  бунт срещу ГМО културите в най-големия ГМО пазар в света. Официално се казва, че спадането в реколтата на царевица в САЩ се дължи на големите жеги, които се редували с поройни валежи в края на сезона. Някак си между другото се споменава и пшеницата. За втора поредна година в САЩ спада качеството на реколтата  от пшеница. Оказва се, че има проблеми и с памука. От три години!
„"Ние прекарахме три години в търсене на всичко, което би могло да  спаси памука. Чашата преля, когато разбрахме, че ако се появи мутирал щир, почвата трябва да се обработи предварително с други хербициди иначе губите всичко.”, се жалват на сайта http://deltafarmpress.com
Е? Какво ще прави ограбена България, като продажниците даже и без да искат внесат от опасния щир? При този дивашки 'капитализъм' и при липсата на всякакво държавническо мислене? 

ПП. Статията е по материали изпратени ми от редовния дописник на този проект Д.Х. Емоционалната и фактологическа за България част е мое дело - на 'чичо Данчо'. Пак аз искам да ви информирам, че в съседна Сърбия да речем, никой не може да засее нещо без държавен контрол. А единният им център по семена за посев се намира в съседство - в Ниш. Дали ще се опазят сърбите, ако през нас янките ги дарят с новия щир? Дали няма да видим напастта нов колорадски бръмбар? 
Публикувана: 12.12.2010 14:15:02 в рубриката Политика и общество

Коментари:

Коментирал - Georgi

20.01.2011 22:02

Нещо не разбрах. Значи ако не садиме ГМО няма да пръскаме плевелите с хербициди или ако ги пръскаме то те в никакъв случай няма да станат резистентни и устойчиви? Струва ми се, че автора без да казва нищо конкретно цели масова психоза или даже не знам и какво цели. Ако се замени културата без ГМО какво би се променило в текста? Май нищо.

Коментирал - чичо Данчо

20.01.2011 22:17

Боже мой! Защо янките рекламират сред хората да се налагал естествения подбор!? Сиреч който е слаб, болен и стар - да мре. А от младите - най-добрите в САЩ. А за растенията защо да не приложим същите критерии? Т.е. не ГМО. А просто подбрани естествени семена? Не аз търся масовата психоза Георги. А янките търсят как да угробят света.

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com