Кой е генерал Яша?

След като ви писах за барон Унгерн фон Щернберг, сега мисля да ви опиша още един руски военен от времето на Гражданската война в Русия. Защо ли? Не, не защото даже Путин вече заплаши руснаците, че в Русия били възможни събития както през 1917. А за да ви опиша как се държи един истински Патриот. Не, не е като Сидеров във Варадеро. Не е.
Става дума за генерал Яков Александрович Слащев.
Уволнил се още по времето на Първата световна война, впоследствие, полковник Слащев сам се записва доброволец в бялата армия. Просто защото бил против разпада на Русия. Ген. Алексеев (тоя който действително е свалил руския цар, а не болшевиките) веднага го праща на южното направление. И Слащев става заместник на известния Шкуро. Слащев пръв развива тактиката на партизанската война. Здраво разгомява и червените, че даже и батька Махно. Веднъж Нестор Махно за малко да го разбие. Тогава Слащев сам лично с още десетина най-верни около него кавалеристи сам се втурва на конна атака направо в центъра на Махно. И успява! Махновците се разбягват от такъв устрем.
Когато се спори кой да е главният военначалник на изобщо южната бяла армия, превеса е бил да е Слащев. Защото се е показал като кадърен военен и защото войската го уважавала. Но той се оттегля и слагат барона Врангел. За което пък благодарния барон дава титлата 'Кримски' на Слащев. Когато барона Врангел вече мисли да бяга от Крим и заповядва на Слащев да се оттегля, генералът му отговаря, че 'Кримски Крим не сдает' и продължава да се бие. С което удължава с още една година Гражданската война в Русия.
Накрая все пак и Слащев се оттегля в Турция. Където открито започва да иска съд за Врангел.
Когато вижда, че болшевиките започват да събират отломките на бившата руска империя отново в единна държава, Слащев сам поисква от Съветите да се върне в СССР. И тогава става интересно. Защото белият генерал, който е бесил червени по стълбовете на Украйна е истински военен. И за разлика от днешните управници, прави чест на болшевиките. Те решават проблема с явно гласуване. Ленин се въздържал. Против са били Зиновиев, Бухарин и Риков. А за - Сталин, Ворошилов и Каменев. Накрая надделял Дзержински, който също застанал 'за'. Даже Дзержински после пратил специален вагон за Слащев, да не вземе някой бесен болшевик да го гръмне по пътя. Нищо, че вече било 1921г. Щернберг още е воювал в Приморието с червените.
Та Слащев се връща и веднага бива назначен представете си за преподавател на вече червените военни в Лефортово.
Той сам признава: "Отвечаю: я защищал не Крым, а честь России. Ныне меня тоже зовут защищать честь России. И я буду ее защищать...". Всъщност Слащев дава жесток пример. И след неговото обръщение на практика 223 000 бивши руски офицери се връщат в СССР. И на практика руската емиграция се оказва разцепена.
Нататък? Ами ученици на Слащев се оказват почти всички бъдещи маршали на СССР (И Василевски и Толбухин и Малиновски и т.н.). Ген. Батов като очевидец на курсовете на Слащев разказва: «Преподавал он блестяще, на лекциях — всегда полно народу, и напряжение в аудитории порой, как в бою. Многие слушатели сами недавно сражались с врангелевцами, в том числе и на подступах к Крыму, а бывший белогвардейский генерал, не жалея язвительности, разбирал недочеты в своих и наших действиях. Скрипели зубами от гнева, но учились!» Това ще го преведа все пак: "Преподаваше той блестящо. Лекциите му винаги бяха с пълна аудитория. А напрежението беше винаги голямо. Както на бой. Защото много слушатели сами до скоро се бяха били с врангеловците, а бившият генерал язвително  правел анализи и показвал грешките и на червените и на белите. Скърцаха със зъби, но се учеха".
Един път Слащев, като правел разбор на грешките на Червената армия край Варшава, присъстващия генерал Будьони (оня там с конната армия) не издържал (защото той е командвал тогава серията от грешки на червената армия) и насред залата извадил револвера си и стрелял по Слащев. Но не уцелил, въпреки че изпразнил целия си револвер. Слащев спокойно, без да му трепне окото казал на цялата аудитория: «Вот как вы стреляете, так и воюете».
Но както у нас, така и в Русия има просто злопаметни хора. Някакъв евреин Коленберг, при това белогвардеец бивш, издебнал Слащев и изотзад в упор застрелял нашият Яша. Защото така били започнали да наричат генерал Слащев обикновените руски войници.
Повече за нашият Яша, вкл. и снимки можете да прочетете и видите на списанието на руските спецназовци на адрес  http://www.bratishka.ru/archiv/2011/12/2011_12_13.php
Публикувана: 06.01.2014 10:42:22 в рубриката Политика и общество

Коментари:

Коментирал - Никола Ников

06.11.2014 10:17

Благодаря на автора на тази статия за интересните подробности от ру8ската и съветска военна история!! Пъзелът се нарежда по-лесно, когато ти е ясен замисъла.
Благодаря още веднъж.

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com