Как руски професор обяснява женското начало

Ще преразкажа едно интервю на журналиста Анатолий Кузичев от «Коммерсантъ FM» със завеждащият лабораторията по развитие на нервната система към НИИ за морфология на човека в състава на РАН, професор Сергей Савелев.
Ще преразкажа, защото 'Комерсант' си е тип битиви манипулаторна медия и все се чуди как да извърта думите на водещия учен и да го пренасочва ту към 'проблема' 'ще дадат ли оскар на Ди Каприо' ту към други тип битиви & нова простотии.
И точно заради умишлено, според мен, набутания боклук в интервюто, аз ще преразкажа само действително научното и важното.
И така, още в началото журналистът се хваща за думите на Савелев «Не надо женщин заставлять заниматься математикой — они к ней в принципе не способны». Т.е. 'Не трябва да караме жените да се занимават с математика, защото те по принцип затова са неспособни'. 
Изглежда шантава тезата, но професорът си я обосновава по следния начин:
"Да, разбира се. Мозъкът на мъжете и на жените е устроен различно. И веднага ще изпреваря феминистките, въпреки, че те каквото и да кажа все ще вдигат вой, защото те с това си изкарват тридесетте сребърника, но не е в това въпросът. Не става дума кой е по-добър и кой по-лош, че мъжете са по-умни, а жените по-прости, въпреки че такива признаци ние повсеместно срещаме. Не, тук става дума за фундаменталните различия, които ни правят различни. Защото както не трябва да се заставя мъж да се грижи за малолетни, така не трябва и жените да вдигат щанги и ... следва лафа за математиката. Разлика има и тя е съществена и точно за нея аз ще говоря.
Социалната структура на нашето общество е възникнала и се е изградила благодарение на жените. Това е чисто биологичен процес, но ужасът се състои не в този смисъл, че ето те са измислили обществото. Просто всички маймуни и ние в това число имат дългорастящи деца. Вие знаете, че по-рано до 14-15 години а сега и даже и до 40 всички са дебилоиди или казано по друг начин слабоуправляеми граждани, на които трябва да им се бърше носа и да им се перат долните гащи. Т.е. растенето до пълно даже само полово съзряване е дълъг процес. До 15-16 години, докато не се появи първата ерекция и сперматозоиди, жената е принудена да се грижи за момчето или момичето и точно този дълъг период на съзряване е продиктувал и особеностите на нашия мозък.
Работата е там, че в животинския свят всичко това протича доста по-бързо. Там младите лъвове ги гонят от прайда и изобщо от съзрялото си потомство животните гледат да се избавят и да ги оставят сами да се оправят в живота. А при човека не е така. И затова и нашият мозък работи на база два основни комплекса от инстинкти - вродени (дишане, ядене, гълтане и акане), за които няма защо да се учим, и тези социални инстинкти, за които ни веднъж не сме говорили, т.е. това, което човек получава в ранно детство и което не се предава с гените.  
Тези социални инстинкти човек получава в процеса на възпитанието си. Именно затова и деца, възпитани в домове без родители после не могат напълно да се социално адаптират.
Малкото дете в семейството просто като макака, в началото запомня някои форми на поведение на родителите си. И това запомняне става тип социален инстинкт и повече не можеш го изби или промени.
Сега досещате ли се защо организации като ИДИЛ (и на времето еничарите - бел. ЙЙ) събират деца и им набиват в главите агресивно поведение?
Ето затова в историята на човечеството всяка еволюционна смяна на популацията е ставала само с помощта на скъсяване на човека с една глава и набиването в главите на новото поколение нови, по-удобни за победителите социални инстинкти.
Но точно в този момент се появява много сложна и хитра ситуация: за поддръжка на социалната структура на обществото все пак е важно да не се избиваме един друг чак за парче колбас, както днес става в някои страни. Значи у човека все пак трябва ограничител, спирачка на агресивното му поведение. И ето точно това ограничаване на агресивното поведение и възможността да поделиш храната си с нероднини (ако си дал бутчето от пилето на синчето е нормално, но ако си дал от пилето на някой непознат и от това не ти е човръкнало под лъжичката) това е съвсем друго. И отговорно. Различни участъци от мозъка отговарят за 'раздели със сина си' и 'подели с бедния'. И тези участъци от мозъка, които отговарят за дележа на най-ценното - храната или парите или социалните условия като способност за оцеляване и размножаване, са съсредоточени в челната област на мозъка.
Т.е. нашият челен участък на мозъка не е възникнал за да мислим и даже и пиян антрополог това няма да ви го измисли. Възникнала е тази издадена напред и по-голяма част от мозъка ни затова, че челната част отговаря за спирачките. Спира агресивното ни поведение. Затова и при повечето животни около нас няма такава част на мозъка им. И затова и даже на любимото ви куче не можете да отнемете кокала. Просто любимото ви куче ще захапе вас, или ако сте с тояга ще ви ръмжи, но няма да си даде мръвката. А тъщата ще ви я даде. Защото у тъщата има големи челни области на мозъка.
И така стигаме до идеята, че големите челни области на мозъка са възникнали заради жените. За да не ядат и мъжете както котараците или лъвовете малките, а грижливо да се борят за потомството. 10-15 години жените делят храната за разлика от вашето куче да речем.
И затова и в процеса на еволюцията, тези жени, които не са се грижили за децата и само са търсели удоволствието, са просто били елиминирани от обществото. И само тези жени - грижливите, са продължавали да раждат, т.е. са предавали генома на следващото поколение.
Така пък, като страничен ефект на уголемяването на мозъка с цел грижа за поколението, е възникнало и милосърдието и интелектът.
И изобщо интелектът е хитро нещо. 
При жените расте челната област на мозъка заради грижата за поколението. Но геномът си е геном. Расте тази област и при мъжете. Но те се изпразнили, осеменили и хукват да търсят пак да разпространяват семето. И подаръкът от жените (голямата челна част на мозъка) на практика не им трябва. Но него го има. И човърка.
И така тази си област от мозъка мъжете започнали да ползват за, цитирам първо оригинала: 'бог знает для чего: стали придумывать всякие вещи — тот же научно-технический прогресс, колесо каменное, потом микролитические орудия, потом металл, бронзу и пошло-поехало', т.е. за Бог знае за какво - за прогрес и така започнало развитието. 
В заключение, артефакта на съществуването на големи социални групи и неагресивната обмяна на стоки и храна е възникнала именно на основата на жената и затова жените в биологичен смисъл са родоначалници на конструкцията на нашия мозък, която конструкция позволява да се поддържа социална структура на обществото и жените са ни наградили нас с интелект и затова ние сме им длъжници.
Но разликата в мозъка е все пак съществена. Защото поведението се сумира от две компоненти, както вече споменах - вродени и придобити. И има и още една част на мозайката - 'разсъдливо поведение' и 'инстинктивно-хормонално ведение'. Т.е поведение подвластно и на хормоните.
И жените, за съжаление, са си играчка в ръцете на своя си хормонален фон. Това е тъжно. Но мозъкът им е нацелен, в това число и челната му област в повечето случаи на решаване на задачата за репродукцията. Тяхната главна цел е да родят, а не да измислят нещо. И затова и съзиданието за тях е само средство. От това си биологично начало жените не могат да се отделят. Затова те са хитри, понякога даже ви се струва че са и умни и с много обмислени постъпки, но това са биологични постъпки по същество.
Ще ви дам класически пример с компютрите. Спомнете си, че само до преди 10-15 години жените не обичаха компютрите. Маникюр&клавиатура не води до интерес. Но в момента, в който се появи Интернет, т.е. дойде функцията на комуникатор, който свързва хората, нещата се промениха. Защото чрез компютъра можеш да си намериш мъж. Т.е. репродуктивни възможности. И жените усвоиха компютъра мигновено.
Къде е заровено кучето? 
Всеки комуникационен контакт за жената е потенциален репродуктивен успех. И затова те от сутрин до вечер са с телефончетата, висят по чатове и т.н., защото така те всъщност си решават биологическия проблем.
3/4 от всички комуникационни контакти по света са женски.
Жените мигновено създадоха от Интернет и компютрите комуникационен не а биологически инструмент. И вече маникюрът не им пречи. И ако ги питате за програмиране на питон или си или нет фреймуърк - те нищо не разбират. Но чатове, регистрации, изпращане на снимки... оооо!!! И как само ровят за информация за избрания от тях евентуален самец! 
(Тук водещият пак прекъсва професора с думите, че жената била не маймуна с граната а маймуна със смартфон а професорът казва, че жената зад волана даже е по-опасна от маймуната със смартфона или таблета). 
И от тук следват интересни мисли накъде вървим като човечество вече. Как всъщност се реализира днес т.нар. отрицателен подбор.
За социалната структура на обществото мозък не е нужен. Вие само погледнете как върви биологическия отбор - и сред мъжете и сред жените. Кой пренася генома в следващото поколение? Водещите мислители? Ама моля ви се. Някакви неординарни хора с нетрадиционно мислене, които са над социума, в който живеят? Нее, такива хора най-често имат проблеми с властта и често завършват я в затвора я на бесилката. А тези, които са пределно адаптивни, които весело донасят и спокойно правят само това, което правят всички, т.е. ходят в макдоналдс, обсъждат сериали, размножават се, фактически отрицателния подбор се размножава като зайците. И това винаги е било така, защото на тях само им се създават условия (както у нас на циганите само - бел. ЙЙ). Вие погледнете държавните програми. Аз не обичам да говоря за това, но съм принуден. Какво се поощрява? Поощрява се конформизма и плащането на данъци. Създават се само биологични удобства. Да не би да се поощряват гениите и таланта? Обществото се интересува от стабилизация. А стабилизацията не е отглеждане на гении а е усредняване. Конкуренцията днес е на кого колата е по-луксозна и на кого любовницата с повече ботокс и силикон. Това ли е разумната конкуренция? И парите днес са еквивалент именно на това. Надебелялата и с буйна вече козина маймуна е с много храна. И това е идеалът на човечеството днес.
Да ви кажа ли защо от Европа отиват доброволци при ИДИЛ?
Да не би там да се предлага лак, маникюр или СПА? 
Или да вземем Узбекистан за пример. Там пък е стройна феодална йерархия. Там байовете са си днес както и преди Октомврийската революция. Е, имаш ли шанс да постигнеш нещо в такава среда? Където всичко е разпределено, откраднато и оградено? Ами ние имаме ли шанс да постигнем нещо? На генералите децата вече ще са бъдещи генерали а на назначените за бизнесмени - бизнесмени. Колкото по е структурирано едно общество, толкова шансовете да се реализираш са по-малки. Какви са шансовете днес тук? Подхвърлят ти монетка (у нас фондация 'Америка' - бел. ЙЙ), предлагат ти бог знае какви организации 'с идеална цел'. А в Узбекистан и такива шансове няма. И ето го отговора: доброволците от Европа не се борят за някакъв халифат. Или за световно господство. Даже и за пари от Европа доброволците на ИДИЛ не се борят. Работата е там, че те надушват, че се е появил шанс да станат доминантни. Те, малките нищожни човечета. И това привлича младежта от целия свят повече отколкото каквито и да са обещания на политиците.  Защото от обещанията на политиците ще се натъпчат само политиците. И естествено такива поредни политикани, които ще направят политическа кариера (справка комсомолката от ГДР Меркел - бел. ЙЙ).
Общество на илюзиите за равни възможности си имаме. Никакви равни възможности пред никого няма. Съществува невероятно немислимо робство в същата тази Европа. ...Европа вече нищо не може да предложи, защото в Европа за съжаление са разработили такъв набор от правила, които могат да бъдат преодолени само както го е правила Франция на времето. С помощта на гилотината и масовите бесилки. Нали помните, че това също е достижение на френската мисъл. Така французите от кралски са си сменили социалните инстинкти на буржоазни. 
Защо Русия има все още шансове? Европа вече е до стената. Но ние имаме огромна територия. Не ти харесва властта и властта сама те набутва на майната си в Сибир и те пуска да се оправяш. Подборът днес у нас даже върви с още по голяма скорост. А и ние през терора и войните на Европа не сме минавали. (Вероятно става дума за стогодишната война, за тридесетгодишната война, когато толкова не останали мъже в Европа, че папата дори официално разрешил тогава многоженството и сред християните - бел. ЙЙ).
А с какво американския капитализъм е лош? Те също провеждат отбор. Но побеждават в отбора момчетата, които се грижат за яденето а не за науката. Т.е. те също имат добри момчета, но сортинга им е обратен. Там оттокът на най-талантливите и умните е към секторите където мозък особено не е нужен. Преди гангстери а днес банкстери. ... И мозъкът ни намалява.
Например Маяковски е имал мозък 1700 гр., а у доста талантливи известни хора и повече. Средно 3/4 от талантите са имали по-голям от средния човешки мозък. А днес средно мозъкът тежи 1320 гр. Т.е. вече сме загубили 250 грама мозък по пътя на еволюцията. Ние тъпеем. Ние сме заменили изобретателността за конформизъм. Вписваш се в обществото и се размножаваш. 
ПП
Преводът направих с известни съкращения, като например за здравната система. Не че наблюденията на професора за здравната система не са верни, но просто водещият журналист явно за да го отклони го насочи да говори за отганизацията на здравната система а не по същество. Все едно днес да питаш Москов защо бедните у нас вече не се лекуват, а той да ти говори за турските си ваксини как и за тая си далавера не е виновен.
Публикувана: 28.01.2016 09:53:54 в рубриката Политика и общество

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com