Био & Еко?

Може би сте забелязали и другия ми проект - за здраве и здравословен начин на живот на http://zdrave.otbg.eu И за да съм постоянно добре информиран и по тази тема, аз не пропускам и специализираните изложби. 
'Арена на красотата' вече се изроди в някакво договаряне между вносители и купувачи на СПА и апаратура за козметични салони. 
'Алея на здравето' запада. Тази година само производителите на пчелен мед бяха май най-истински. Останалите все чудеса продават. Панацеи. Т.е. лъжи. Е, сега не мога да си изкривя душата, че купищата продавачи на алое във всякакви опаковки са мошеници. Аз също влагам алое в някои свои смеси. Имам си възрастно растение и по руския метод за хладилника си изцеждам когато ми трябва сок. Но нека да се знае, че алое-вера е просто една от мнооогото билки. Та, с една дума и 'Алея на здравето' беше скучна и тъпа с наглите лъжи най-вече от изложителите към посетителите. 
Но днешната ми статия е провокирана от най-новата изложба - 'Еко-Био'. Имам една стара позната. (В смисъл на не толкова стара жена. Даже си е приятна жена на средна възраст). Още по времето, когато и аз се водех от американската пета колона (търговската им) се запознах с г-жа Кръстева. Тя наистина стана постепенно цар на панаирния бизнес. Като видите марката 'Виа Експо' - тя е. Та, щом и Кръстева е решила да организира изложба на тема здравословни неща - значи наистина това е бизнес с бъдеще. А Кръстева тази година организира първата изложба 'Био-Еко'. В НДК. Отидох да видя за какво иде реч. Е, отново пчелен мед. Но имаше и билки. Е, имаше и отново мошеници. Но не чак нагли. Ето пример. Гледам някаква хубаво младо момиче  как рекламира билките си. Турили и в устата (и на етикета на опаковката) някакво сложно име. Английски звучащо. И обяснява на лековерните млади дами каква страшна панацея е билката и. Аз виждам, че това е китайското императорско плодче. (Купувам си го от китайския супермаркет в София). Питам я: Това императорско плодче ли е. Дамата ме изгледа, но все пак призна - да. Е, не започнах като Паисий с 'о неразумний юроде, поради что...' Но наистина ми е писнало от териториите не само на трите американски военни бази. Ами и от същите територии на лъжещите се безкрайно един друг дребни мошеници (и мошенички). Нима никой не разбира, че сме голички пред света? И Светът го вижда и ни преценява по подходящия начин? 
Но да се върна на 'Био-Еко'. 
Порази ме нахалството на невежите. Цели две фирми си дали парите за щандове за да ловят баламурници (Виа-Експо дере яко - по американски). Обявили се за сертифициращи фирми. 'Балкан Биоцерт' Велико звучи, нали? Е, отивам аз и питам какво трябва, за да бъда сертифициран като производител на флорални води. Какво е това? Казвам му. Хидрозол. Какво е това? Казвам му билки бе! Билки дестилирам! Ааа, масло? Неее, казвам, не е масло и си заминах.  
Отивам при 'Кю Сертификейшън' АД. Уау! По американски, а? 'Кю сертификейшън е първият контролен орган в България, който предлага ...'. Така започва брошурата им. Добре. И те не знаеха какво е ни хидрозол, ни флорална вода. Карай. Не е това важното. Човек не може да знае всичко. Но чуйте какво ми трябвало за да си лепна и аз някоя 'стара планина': Регистрация в РИОКОС. Питам го: Какво отношение има държавния орган по околна среда към един дестилат? И му обяснявам, че аз билките най-често си ги купувам от билковата аптека на 'поп Богомил' или от 'Карфур'. После ги слагам в дестилатора (американски, на 'Уотъруайс') и от изхода чистичкия дестилат пълня в стерилизирани и чисто нови и закупени от производител празни пластмасови шишенца. И знаете ли какво ми каза оня там всезнайко? Ами тогава, за да ви сертифицираме, трябва да изискате от аптеката и 'Карфур', те да ви дадат сертификат за билките, че са брани от екологични места. 
Добре. Приех, че има логика, когато китайците внасят императорско плодче или руснаците облепиха, или американците таитянско нони - те да си показват от какъв чернобил са ги брали. Но точно и затова искам и да информирам, че когато видите сертификат 'еко' или 'био', това най-много означава, че в региона няма замърсяващи производства. А това за билките от моето село (или който и да е производител или берач) се вижда лесно и от картата. Чрез просто търсене с гугъл по регион също можете да разберете в кой регион какви замърсяващи Природата производства има. 
Значи? Значи или си трябват държавни лаборатории. За химически, хроматографски и прочие анализи. И забрана на мошениците, които за пари само издават прости индулгенции. Или изобщо премахване на сертифицирането като дума и действие. Иначе всичко у нас става както със 'Стара планина'. Просто премахване на конкуренцията с 'ама имаше една молекула все пак соя в салама, ама тя беше от подправките'. И просто повишаване на цените, защото били имали и етикет 'Мошеник на годината'. Или 'Наше момче'. Нали видяхте, че точно това се случи със 'Стара планина'? 

Публикувана: 21.11.2010 15:57:58 в рубриката Стил на живот

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com