За различните видове олио

Благодарение на престъпните картели на Божидар Данев, цената на литър слънчогледово олио у нас стана непоносимо висока. Сяха рапица, изнасяха слънчоглед (все под носа на контрольора на елхичките - уж земеделския на ГЕРБ министър), докато сега се оправдават, че уж слънчогледа поскъпнал и затова те, мазните трябва пак на наш гръб да си лапкат. 
Но пък всяко зло за добро. Благодарение на високата цена на олиото у нас, се появиха на пазара ни на достъпни цени и алтернативите му. Вече има истински студено пресован зехтин на цена под 8 лева. На подобна цена вече има и олио от гроздови семки. А пък вносното царевичното олио е вече почти на цената на произвежданото у нас от картелите слънчогледово. Появи се отново и свинската мас. 
Не, не се плашете от свинската мас. Добре сварената и почистена свинска мас не е никак лош продукт за пържене. И дядо ми и баба ми (бог да ги прости) по цяла зима само със свинска мас се готвеше, пък си доживяха до 80 и нещо и 90 и нещо години. Относно свинската мас само да добавя. Слагайте по една малка глава лук обелена и цяла докато пържите нещо друго. До края на пърженето на другото да си стои и главата лук. Не е сега целта ми да обяснявам защо. Слагайте и толкова. А, да. А пържени картофи по принцип стават по-добри в смес от свинска мас и краве масло, отколкото в олио.
Но да се върна на видовете олио.
Слънчогледовото олио е подходящо за пържене не само заради по-ниската си в миналото у нас цена. Основният параметър при избор на олио за пържене е неговата температура на димене. А на олиото от слънчоглед тя е една от най-високите от мазнините, използвани за кулинарни цели - към 230 градуса. 
Царевичното олио по принцип не ви препоръчвам за нищо. Да, то има висока температура на димене, но ... най-често е произведено в САЩ. Или и да не е от САЩ, а от да речем Аржентина - все тая. Все от ГМО. Ето затова не го препоръчвам. Защото какво става с генните модификации при високи температури ама хич никой не ти казва. С кого влизат в комбинация и какво се получава? 
Нататък следва зехтинът (сиреч олиото от маслини). Внимавайте и винаги четете какво пише по етикетите за съдържанието. Защото вчера (29 януари) гледам в 'Карфур', че за зехтин са обявили смеска от цели 4 вида мазнини! А нашите (български) мошеници под марката 'Изида' пък пробутват рапично олио. И така, само зехтин от типа 'екстра вържин', сиреч студено пресован. Имайте предвид, че т.нар. помаче (pomac) зехтин се прави от костилките и от отпадното кюспе от пресоването на студено пресования. Ноо... с химични технологии го извличат помака. Пък и аз не ви препоръчвам зехтина за пържене. Не, той става. Но ако го загрявате малко. Колкото за по-крехки зеленчуци. Защото след 160 градуса зентинът си променя химичния състав. Е, с помака можете да пържите и картофи и месо. Той има доста по-висока температура на димене от студенопресования зехтин. И със сигурност е по за предпочитане от царевичното от ГМ царевица олио. Но... изборът е ваш. 
По принцип аз купувам студенопресован зехтин за директна консумация при овкусяване на зелена салата и/или туршия. Ползвам го и за получаване на чесново и босилеково олио. Разкошни са за подправки. Как го правя съм описал в сайта си за здраве и здравословен живот в статията си за инфузионни масла. Ползвам зехтина и за базово масло за козметични цели. (За мои си масажни масла). 
Пак вчера от същата обиколка из 'Карфур' видях, че са внесли на добра цена и олио от гроздови семки. Падането на цената му би трябвало да продължи, поради свръхпроизводството на вино по света. Говоря пак за студено пресоване. 
Олиото от гроздови семки има висока температура на димене - 216 градуса. Но и за него важи правилото до 160 градуса. Т.е. дали студено пресован зехтин или от гроздови семки е все тая от температурна гледна точка. Остава единствено вкусовата разлика. Защото олиото от гроздови семки си има свой лек, но усещащ се гроздов аромат. Тези, които искат салатите да са им 'по-мазни' на вкус, ще са разочаровани от олиото от гроздови семки. Защото то почти няма вкус на мазно. Затова и дамите явно ще му се израдват. 
В сурово (натурално) състояние и олиото от гроздови семки и зехтинът са си по своему все полезни. Затова моят съвет е редувайте ги. На една цена са вече. Зимата повече зехтин, но лятото повече олио от гроздови семки. За полезните съставки на олиото от гроздови семки лесно ще намерите подробна информация по козметичните ни сайтове. Защото и то е базисно масло в козметиката. На дамите само ще кажа, че олиото от гроздови семки е над 20 пъти по-ефективно средство от витамин С при борбата със свободните радикали. Консумацията му в сурово състояние е полезна и за очите. 
Използвайте олио от гроздови семки ако сами си правите майонеза. Използвайте това олио и ако обичате различни сосове, с които да заливате печеното месо. Използвайте го и за маринати на птиче месо и риба. Заливайте с него картофеното пюре или картофената салата. 
Също е много добро за производства на инфузионни масла.
За козметични цели само ще кажа, че регенерира кожата и я овлажнява по-добре от зехтина. Твърдят че имало полезно действие и за половата система на човека. И за жените и за мъжете. Всъщност защо не. Само една лъжичка на ден от него е достатъчна за удовлетворяване на целият ни необходим витамин Е.
 И така, всяко зло за добро? Злото, разбира се са, да напомня, престъпните картели на Божидар Данев. А доброто е, че имаме алтернатива.
 За пържене (особено зимата) - свинска мас с маалко лук. И краве масло. 
 За сосове, салати, майонези и т.н. зехтин и олио от гроздови семки. Но не made in USA! Има и австралийско даже. Ама гледайте да е европейско все пак. Ей там, испанско, френско. 
Публикувана: 30.01.2011 23:10:32 в рубриката Стил на живот

Коментари:

Коментирал - Марто

03.01.2014 16:38

браво, много полезна информация, благодаря !

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com