Практическа психология не за всеки

Миналата година Холивуд реши да направи филм за един наистина съществувал велик снайперист в Сталинград по времето на Втората световна война. За мен филмът беше тенденциозен. Но сега няма да ви занимавам с филма. Става дума за снайперистите. 
Те, снайперистите са особена порода бойци, които играят важна роля и днес. Затова и биатлонистки и всякакви други спортисти и спортистки по стрелба са на особено внимание на спецслужбите. 
С какво снайперистите са важни и днес? 
Ами твърди се от спецслужбите на свалените режими, че именно снайперисти стоят по покривите и в подходящи моменти стрелят по мирно демонстриращите и после дават повод на САЩ и НАТО да започнат варварските бомбардировки. Твърди се за такива случаи и в Югославия и в Египет, а сега и в Сирия. А какво е важно за един снайперист?
Освен как да се сливат с околната среда чрез разни камуфлажни средства, съвременните снайперисти се обучават и на специални психотехники. Не как да са невидими, а как да са незабележими за околните. Например погасяване на собствената биоенергия, забавено дишане и пулс и заостряне на базовите чувства (осезание, слух и зрение). Всичко това се прави, за да може снайперистът да се превърне в невидимка, напълно слята с околната среда. Всичко това е описано в книгата на руснака Вадим Уфимцев 'Изкуството на самовнушението за спецназа'.
В специализираните школи са събрали и синтезирали всичко полезно от древните тибетски лами, латиноамерикански шамани, индийдки йоги и т.н. Твърди се, че още нацистите са се сетили за това и на практика практики на ламите са използвали още есесовците от тайното нацистко общество Туле.  
Ето ви например един прост психологически прийом от арсенала на спецчастите. Представяте си че сте прозрачен като от стъкло. Представяте си, че околните могат да гледат през вас спокойно. И? Ами това е!
Ако искате повече подробности как да постигнете самовнушението на Уфимцев, можете да стоите в полутъмно помещение пред огледалото и разфокуирайки погледа си да се мъчите да видите задния план в огледалото без самия вас.
Друга полезна психонагласа за да сте незабележим за околните е да си представяте, че сте в стъклен шейкър, който обшваща цялото ви тяло, и който стъклен шейкър отвътре навън е прозрачен, а отвън отразява всичко като огледало. Този психоприйом върши работа и при енергийна защита от околните и при тренировка на аурата.
Друга психотренировка, за да развиете усещане за останалите е с любимата (любимия). Прегърнете се. Накарайте я/го да мисли нещо хубаво за вас. Опитайте се да я/го усетите. После я/го накарайте да мисли пак за нещо хубаво, но което се е случило далече и без вас. Усетете разликата с тялото си. Сами ще се убедите, че се усеща. После използвайте същото усещане и спрямо някой, който ви гледа. Опитайте се да възприемате само него. Без околните. Тогава за околните вие ще сте доста по-незабележим. 
Сега по някаква кабеларка пак ни дават великият агент 007 - Джеймс Бонд. Дават го освен с полуголи жени и винаги в черен костюм. Пълна идиотщина от страна на теорията как да се сливаш с тълпата. В повечето човешки култури черният цвят се свързва с нещастието. Затова истинските агенти, които както се разбра наскоро стояли сред демонстрантите и насочвали тълпата, никога не са в черни дрехи. Теорията на спецслужбите гласи: Само неутрални цветове! Е, ако искате да се скриете нощем и в неосветени местности - тогава да, черно.
Друга простотия на филмовия агент 007? Ами черните кожени ръкавици. Ръцете на истинския агент са винаги открити. (Даже и по фен-шуй си пише същото). Прикритите ръце веднага водят до недоверие. Между другото, любопитното е, че тъмните очила не предизвикват подобни рефлекси. 
Нататък? Ами походката ви следва да е леко пружинираща и без излишно размахване на ръце. Изобщо, погледнете анимационния герой Декстър. Идеалната походка за да сте незабележим сред околните. Но все пак най-важно е лицето. Добрите служители на контраразузнаването (не кирчокирчовците у нас, дето клечат по модни ревюта) знаят за 'маската на смъртника'. Застиналото както на Божидар Данев да речем лице. Знаят какво значат и стиснатите челюсти. Затова и ако не искате да им попадате в полезрението, естествено е, че не трябва да се държите ни както Божидар Данев пред телевизия, ни пък да стискате в ярост мускулите на лицето си.  
Очите? Можете да ги спуснете. Но по-добре е да гледате все едно през обкръжаващите. Помня, че така ме зяпаше на един коктейл на времето шефът на костовия несебоп ген. Радев. 

Публикувана: 22.12.2011 09:56:08 в рубриката Стил на живот

Коментари:

За тази статия засега няма коментари. Можете да сте първият Вие

Добави коментар:

Трябва да запълните всички полета

Име

Адрес на електронната Ви поща

Текст на коментара:
Въвеждайте само текст. HTML-форматирането се трие.

Перезагрузить картинку можно кликнув по ней.
Введите только последние четыре цифры, первые две буквы НЕ ВВОДИТЕ.


 
www.000webhost.com